Video Șosea „eco” într-o comună din Giurgiu: Prin asfaltul turnat direct pe pământ, au răsărit după trei ani iarbă și chiar pomi

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-gif-maker

Pagubă de un milion de euro la Bucșani, în Giurgiu. Prin asfaltul turnat acum trei ani pe câteva străzi comunale, au răsărit iarba, știrul, păpădia, alte buruieni și chiar puieți de prun și zarzăr. Oamenii locului spun că mai toate străzile distruse au fost asfaltate grăbit, într-o singură zi. Acum, drumurile par material didactic pentru ora de botanică. Au crăpat, s-au strâmbat, s-au găurit și, pe alocuri, au luat-o la vale. Firmele care au întins asfaltul direct pe pământ și-au luat milionul și-au dispărut. Au fost radiate. Cazul este judecat de parchetele din Giurgiu și Bolintin Vale.

Un localnic îndeamnă jurnaliștii să se convingă singuri:

- Ia vedeți, domnilor, ce-i aici! Ăsta e asfalt turnat?

- Ce-i acolo?

- Iarbă în asfalt.

- Și acolo, ce e? Mai e o plantă! Ce-i acolo?

- E un pom!

- Pom?!

- Da!

- Cum pom, domnule?

- Un puișor de pom!

- În asfalt?

- Un puișor de pom. Uitați-l aici. Ăsta, iar, la fel!

- Ăla ce e? Prun? Lasă-l. Ăla trebuie, că-i prun!  A crescut prunul în asflalt?

- Da!

Drumul acesta, asfaltat acum trei ani în Bucșani, arată ca o grădină: într-o parte, smocuri de iarbă, puieți de prun și zarzăr, dincolo, la deal, are păpădie și diverse alte plante.

- Ștevie... Tot ce vă dorește inima aici găsiți. Pe străzile astea, spune ironic localnicul din Bucșani.

- Ce-i acolo?

- Rucola!

- Are rădăcinile bine înfipte în asfalt.

Pe partea cealaltă de case, altă stradă cu ierburi și o problemă și mai mare: asflaltul turnat acum trei ani s-a încrețit, a crăpat și-a scos la suprafață pământul cleios de sub el.  

Un alt localnic dă revoltat cu sapa pe drum: „Uitați, domnule! Uitați ce înseamnă drum asfaltat de trei ani de zile. Ia uite! Ia uitați: drum asfaltat de trei ani de zile! Ia uitați! Dacă așa se toarnă în comuna Bucșani...s-au turnat, de fapt, drumurile și străzile în comuna Bucșani. Uitați, dacă e posibil așa ceva! Ia uitați: îl scoatem pe tot, dacă e. Nu e problemă!”

- Cum s-a turnat?

- Direct! ne spune un alt om al locului.

- Direct pe pământ?

- Direct! Cum l-a turnat, s-a și rupt!

- În cât timp au turnat drumul, domnule?

- Ăsta? Într-o zi!

- Într-o zi?!

- Da!

- Păi e lung!

- E lung și celălalt. Acolo, pe partea aia, iese ștevia prin asfalt.  Nivelat cu lama și gata!

- Pe pământ, direct? L-au turnat pe pământ?

- A pus un strat subțirel. Și... merge înainte! confirmă un alt consătean.

Nu sunt singurele străzi asfaltate prost în Bucșani. Am ajuns la a treia:

- Ia uitați! Asfaltul unde se termină și... ia uitați! Uitați și dumneavoastră! E un model nou de asflalt, cu iarbă. Cred că-i asfalt vegetal!” spune ironic un tânăr. „Ia uitați aici grosimea, de unde s-au luat probe! Aici s-au luat probe! Ia uitați-vă! Uitați și dumneavoastră, grosime! Uitați! Asta este: Trei centimetri! Exact aici am dat de stratul de pietriș, arată bărbatul.

- Păi, bun! Și sub asfaltul acesta ce avem?

- Un pietriș. Un balast!

Mai oprim pe o bucată de drum. Asfaltul turnat acum trei ani ani și ceva e crăpat în mare parte. Pentru că este subțire și pus direct pe pământ, printre crăpături a răsărit iarbă. Iar pe unde au trecut mașini s-a lăsat și a format gropi.

- Am înțeles că drumul ăsta s-a făcut pe fonduri europene, spune un bărbat aflat în fața unei porți.

- Să iasă iarba din asfalt?

- Încolo sunt cratere!

Primăria e într-un apartament de bloc. Biroul primarului e-n camera mică. Îl întrebăm despre pagubă. Spune că afacerea a fost încheiată în mandatul fostului edil, iar acum este obiectul a două cercetări penale.

„S-a turnat noaptea! Într-o noapte s-au turnat toate străzile. Fără respectarea proiectului tehnic și așa mai departe. Acele drumuri trebuie refăcute de la zero. Prejudiciul este foarte mare. Există dosare pe rolul parchetelor Bolintin Vale și Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, valoarea prejudiciului e aproximativ un milion de euro. Așteptăm ca parchetele să... De un an și două luni nu se întâmplă nimic”, se plânge Dan Păsat, primarul din Bucșani, Giurgiu.

Cele două societăți comerciale implicate în asfaltarea de un milion de euro din comuna Bucșani - Giurgiu nu mai există. După ce au încasat banii de la primărie, firmele au fost radiate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri