Asociația care construiește primul spital de oncologie pentru copii: ONG-urile minorităților și ale BOR nu sunt supuse legii

Data actualizării: Data publicării:
oana gheorghiu asociatia daruieste viata

Oana Gheorghiu, fondatoare alături de Carmen Uscatu a Asociației "Dăruiește Viață", a criticat, la Digi24, adoptarea legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care organizațiile non-guvernamentale sunt obligate prin lege să raporteze toți beneficiarii. Ea a spus că, de fapt, legea prevede că beneficiari sunt cei care donează, nu cei care primesc ajutor și statul ar trebui să se uite, mai degrabă, cum se cheltuiesc banii. Ea a mai acuzat totodată discriminarea: ONG-urile minorităților și ale Bisericii Ortodoxe Române nu sunt supuse acestei legi.

„O să vă spun de fapt ce spune legea aceasta, în forma în care a fost votată. Spune că noi trebuie să facem niște raportări privind beneficiarii reali. În spiritul acestei legi, beneficiarii reali sunt cei care ne dau bani, nu cei cărora noi le dăm bani. Pentru că beneficiarul real al banilor pe care îi strângem e statul român, care nu își face treaba și noi ne străduim să îi facem treaba. De ce îl interesează pe statul român cine sunt oamenii care ne dau bani? Tranzacțiile se fac prin bancă în cea mai mare parte a lor și sunt companii. Și nu se mulțumesc să afle doar numele companiilor, ci vor să afle cine e în spatele acestor companii, asociații, acționari, oameni cu interese”, a spus Oana Gheorghiu, la Digi24.

Ea a adăugat că luna trecută asociația a fost supusă unui control, pe legea veche. „Legea de dinainte prevedea că daca nouă ni se pare ceva suspect la un donator, atunci avem obligația să sesizăm Oficiul pentru spălarea banilor. Acum legea vine și spune nu! Trebuie să vă raportați toți donatorii. Nu înțeleg de ce statul român e interesat de numele donatorilor noștri și ai asociaților și acționarilor, firmelor care ne dau bani când interesul lor ar trebui să fie către cei cărora le dăm noi bani”, a completat ea.

Oana Gheorghiu a mai spus că în acest moment nu știe cum să procedeze cu campania de strângere a donațiilor prin SMS.

„Nu știm! Să ne spună parlamentarii care au votat legea cum să facem. Avem peste 200.000 de donatori, peste 1.500 de companii și sper că statul ne va aloca niște fonduri să angajam oameni care să facă aceste raportări, pentru că noi cu resursele de oameni și de bani pe care le avem nu ne-am permite să facem acest lucru. Și, în primul rând, e o chestie absurdă. Eu strâng bani de la oameni să construiesc un spital. Alții strâng bani să dea de mâncare copiilor cărora statul nu le dă de mancare”, a mai spus Gheorghiu, acuzând o discriminare, pentru că „ONG-urile minorităților naționale nu au obligația să facă această raportare”.

„Această lege are ca scop intimidarea donatorilor noștri și a noastră, nu prevenirea spălării banilor”

„Dacă sunt un ONG românesc, iată că sunt discriminat în raport cu ONG-urile minorităților și mă aștept ca acestea să ia poziție, pentru că ele sunt primele care ar trebui să se opună unei astfel de discriminari. Biserica Ortodoxă Română sper să ia poziție și să vină alături de noi, pentru că primește bani de la stat și din donații și nu are obligația să facă aceste raportări”, a subliniat fondatoarea Asociației "Dăruiește Viață".

„Aceste raportări nu au scopul de a verifica spălarea banilor, pentru că banii nu pot fi verificați în acest sens. Eu trebuie să mă uit ce face ONG-ul cu banii, nu de unde îi primește, ca să identific o așa zisă spălare a banilor. Această lege are ca scop intimidarea donatorilor noștri și a noastră. Până la urmă cred că vrea să ne oprească să facem acest spital pentru că este o palmă pe care o dăm statului român, care de 30 de ani nu a construit un spital, și noi, o mână de oameni, reușim să convingem că e nevoie de un spital și să convingem oamenii să doneze. Să ne explice statul român dacă vrea să ne oprim, pentru că asta înțelegem prin această lege. Ne pune în imposibilitatea să facem aceste raportări și practic, conform legii, într-o lună de zile ne pot desființa”, a mai spus Oana Gheorghiu.

Ea a criticat încă o dată faptul că trebuie să raporteze, potrivit noii legi, pe toți cei care fac donații: „Nu poți să afli nimic dacă te uiți cine mi-a dat banii”.

„Dacă firma Constantin SRL îmi dă mie 100 de lei și eu raportez, ce vede statul român? De unde știe el că acolo e o spălare de bani? Nu ar trebui să se uite ce fac eu mai departe cu banii ca să vadă? Este o modalitate de a ne controla și de a-i speria pe cei care ne dau bani. Noi depunem bilanțuri ca orice entitate din țara asta, ne audităm. Transparența este pentru noi o provocare și o obligație vizavi de sponsorii noștri”, a mai spus Gheorghiu.

„E în interesul nostru să fim transparenți și Asociația "Dăruiește Viață" chiar asigură transparența. Fiecare donator poate să verifice în orice moment unde sunt banii lui și în ce proiecte au ajuns. E interesul nostru să fim transparenți astfel încât sponsorii să fie alături de noi în continuare”, a concluzionat ea.

Citiți și

Dragnea, după ce legea spălării banilor și ONG-urilor a fost votată până a ieșit cum a vrut: Era firesc

Kelemen Hunor: ONG-urile nu trebuiau amestecate cu legea privind spălarea banilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri