Asociaţie: Statul pierde aproape 60 milioane euro ca urmare a reparaţiilor în service-uri clandestine

Data publicării:
service auto

 

"În timp ce statul român a pierdut taxe şi impozite în valoare de peste 57 de milioane de euro în ultimul an, prin acest mod de acordare a despăgubirii, (...) societăţile de asigurări care practică acest sistem au înregistrat "salvări de la plata daunei" în valoare de peste 68,7 milioane de euro/an", se arată într-un comunicat al ASSAI remis MEDIAFAX. Potrivit asociaţiei, evaziunea fiscală din domeniul reparaţiilor auto este un fenomen în creştere în ultimii doi ani şi jumătate.

Mai multe societăţi de asigurări, cu o cotă de piaţă importantă pe segmentul RCA, au decis să achite aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparaţie sub denumirea de "regie proprie". În realitate, sistemul presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA, potrivit ASSAI.

"În acest fel, jucătorii importanţi din segmentul RCA îşi "optimizează costurile de despăgubire", subevaluând suma de despăgubire şi rezerva de daună. Cu o sumă de bani derizorie acordată sub titlul de "despăgubire", păgubiţii RCA ajung să îşi efectueze reparaţiile auto în service-uri auto clandestine şi neautorizate RAR şi cu piese foarte ieftine din dezmembrări sau neomologate. În această situaţie, păgubiţii RCA nu beneficiază de documente fiscale, de garanţia pieselor şi a manoperei. Mult mai grav, prin modul neconform în care au fost reparate, acele autovehicule devin un adevărat pericol pe drumurile publice", a declarat preşedintele ASSAI, Cristian Muntean.

ASSAI a sesizat în vara anului trecut Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre fenomenul despăgubirilor RCA prin subevaluarea daunelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri