Avioanele MiG 21 ale armatei române zboară din nou. Dîncu: Decizia a fost luată „pe baza unor analize serioase”

Data actualizării: Data publicării:
Un MiG 21 Lancer al MApN decolează.
Avion MiG-21 LancerR, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai. Aceste avioane vor zbura pentru o perioadă de aproximativ un an, informează Ministerul Apărării.

„Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române”, se arată în comunicatul MApN.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a spus, în exclusivitate la Digi 24, că decizia a fost luată „pe baza unor analize serioase” şi că s-a ţinut cont de istoricul accidentelor, starea tehnică a avioanelor, dar şi accidentele din ultima vreme generate de starea tehnică.

În același timp, MApN susţine că „au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române”.

Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

Avioanele MiG-21 din dotarea armatei române au fost oprite de la zbor în luna aprilie, după ce un astfel de aparat s-a prăbușit la începutul lunii martie, după decolarea de la baza Mihail Kogălniceanu într-o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Pilotul și-a pierdut viața. De asemenea, un elicopter IAR 330-Puma trimis în misiune de salvare-căutare s-a prăbuşit la scurt timp, iar 7 militari aflați la bord şi-au pierdut viaţa.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri