Sari la conținut
News Alert

„Balena Albastră” | Jocul sinistru care a trimis la terapie intensivă cinci copii din Iaşi

Un joc sinistru a trimis la terapie intensivă cinci elevi din Iaşi. Patru fete şi un băiat din clasa a VI-a s-au lăsat ghidaţi de o călăuză în aşa numitul joc al morţii- Balena Albastră. Ei au primit una din misiunile diabolice ale jocului - aceea de a-şi ţine respiraţia cât mai mult, iar asta putea să-i coste viaţa. Profesorii i-au găsit inconştienţi, pe unii în baie, pe alţii în sala de clasă. În Rusia şi în alte ţări foste sovietice peste 130 de copii s-au sinucis în timpul jocului.

ACTUALIZARE 19.00. „Stai aşa jos în genunchi, şi celălalt stă în spatele tău,

-De câte ori faci aşa?

-De multe ori, până ameţeşti!

-De unde a aflat acest lucru?

-De pe internet!

-Dar e un joc sau ce e?

-A spus ea că e un joc, eu am spus că e periculos, că poate să se ducă la spital, ea a sputs că e un joc!

-Cum se cheamă jocul asta?

-Balena albastră”.

Un joc periculos care se putea termina cu o tragedie. Cinci copiii din clasa a VI-a au ajuns la spital după ce au participat împreună la o misiune din joc

Portar: „Şi-au oprit respiraţia şi au leşinat.”

Doi dintre copii se aflau într-una din toaletele școlii, iar alții într-o sală de clasă.

Gabriel Gavriluţ, director al Şcolii Veronica Micle din Iaşi: „Profesorul de serviciu a descoperit că ei sunt adunaţi mai mulţi în acelaşi loc şi atunci a intervenit imediat. Am anunţat inspectoratul şcolar judeţean, am anunţat părinţii copiilor, au venit şi domnii de la secţia de poliţie 5”.

Copiii au fost internaţi la terapie intensivă. Aceștia vor avea nevoie de câteva zile de internare.

Dr. Tamara Roşu Solange - purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Iaşi: „În urma hipoxiei de lungă durată pacienții și-au pierdut starea de conștiență, au căzut, s-au lovit la cap”.

Părinții sunt şocaţi, mai ales că nu ştiau de preocupările copiilor lor. Unii vor chiar să facă plângere la poliție pentru a afla ce s-a întâmplat.

Simona David, părinte: „De speriată e speriată, e normal, odată ce i s-a oprit respirația. (Rep.: Unde vreți să mergeți?) Întâi la poliție și de acolo mergem mai departe. Dacă se poate și la protecția copilului”.

Mătuşa unuia dintre copii: „Ei au leșinat complet, au chemat salvarea și i-au transportat la spital”.

Specialiştii cred că tinerii vor avea nevoie de consiliere.

Roxana Mihai, psihoterapeut: „Important e să vorbească cu acești copii, ca părinte să nu te erijezi doar în vânător de note sau vânător de recompense sau pedepse”.

Polițiștii a deschis o anchetă în acest caz.


 

news alert 112 smurd

ACTUALIZARE 15. 40 O primă reacţie a autorităţilor române în cazul jocului Balena albastră: Inspectoratul General al Poliţiei Române se implică şi pune la punct o campanie de informare în rândul copiilor, tinerilor și părinților, astfel încât jocurile periculoase să nu facă victime şi în România.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt  al IGPR, a declarat însă că deocamdată nu s-a stabilit o legătură între acest joc periculos și cei cinci copii din Iași. Polițiștii fac în continuare cercetări.


 

ACTUALIZARE 14.15. Copiii sunt internați la terapie intensivă la Spitalul de Pediatrie din Iași. Ei au probleme respiratorii și contuzii la cap. Medicii au reușit să-i stabilizeze, dar îi vor ține sub supraveghere. În momentul în care a ajuns ambulanța la ei, copii erau aproape de șoc cardio-respirator.

Este vorba despre patru fete și un băiat în vârstă de 12-13 ani, elevi în clasa a șasea. La sosirea echipajelor de ambulanță, copiii aveau probleme respiratorii, iar doi dintre ei erau în stare gravă. Ei au fost transportați la spitalul de pediatrie din Iași pentru îngrijiri medicale.

Profesorul de sport este cel care a sunat la 112 după ce mai mulți elevi l-au anunțat că cinci colegi de-ai lor au fost găsiți căzuți în baie și într-o sală de clasă.

Colegii lor spun că elevii puneau în aplicare o provocare primită pe internet, în cadrul jocului Balena Albastră - un joc-pedeapsă, care a ucis deja peste o sută de adolescenţi în Rusia.

Este vorba despre un joc online morbid și șocant, apărut pe o rețea de socializare, care în acest moment se bucură de o mare popularitate în Rusia. Se numește „Blue Whale” (balena albastră) și se joacă timp de 50 de zile, timp în care participanții trebuie să îndeplinească 50 de sarcini sau „provocări”, uneori grave, cum ar fi să-și facă tăieturi pe brațe, sau mai anodine, cum ar fi să se trezească la o anumită oră din noapte sau să asculte o melodie tristă... În cea de-a 5o-a zi, participantul la joc trebuie să-și pună capăt zilelor.

Jocul a fost inventat de un tânăr din Rusia în urmă cu aproape patru ani. Filip Budeikin a pus la punct o reţea socială, un fel de Facebook rusesc, unde a atras tineri vulnerabili şi hărţuiţi, dispuşi să joace Balena Albastră. Doar în Rusia, în cazul sinuciderii a circa 130 de adolescenţi, anul trecut se bănuiește o legătură cu acest joc. Decese s-au înregistrat şi în alte ţări, majoritatea fost republici sovietice. Inventatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat în noiembrie 2016 şi inculpat pentru incitare la sinucidere.