Băncile au dat start programului Noua Casă. Marea temere este că prețul apartamentelor noi va crește artificial

Data publicării:
Cât ar trebui să câștige un român care accesează un credit pentru o locuință
Foto: Guliver/Gettyimages

Băncile au dat start programului Noua Casă pentru cei care vor să cumpere o locuință. Cu un plafon maxim de 140.000 de euro și creșterea gradului de garantare a statului pentru credite, analiștii susțin că prețurile apartamentelor noi vor crește artificial. În plus, prin noul program nu mai pot fi construite case. Se pot doar cumpăra locuințe finalizate și recepționate. 

Noua Casă vine cu modificări față de vechiul program „Prima Casă”. 

Valoarea locuințelor vechi sau consolidate care pot fi cumpărate prin program crește la 70.000 de euro, cu un avans de 5%.

Pot fi cumpărate și locuințe mai scumpe, cu o valoare de cel mult 140.000 de euro, la toate creditele peste 70.000 de euro, avansul fiind de 15%.

Prin Noua Casă nu se mai pot construi case, cum era în programul anterior, pot doar fi cumpărate locuințe finalizate și recepționate, cu interdicția ca acestea să fie vândute în primii cinci ani. 

Cât ar trebui să câștige un român care accesează un credit pentru o locuință prin Noua Casă

În funcție de perioada creditului, rata începe de la 1500 de lei și ajunge la peste 1800 de lei, iar salariul minim trebuie să fie cuprins între 3.300 și 4.100 de lei. 

Dacă vrem să cumpărăm un apartament de 80.000 de euro, trebuie să avem un salariu minim de 3800 de lei la un credit luat pe o perioadă de 30 de ani. 

Pentru românii care vor o locuință mai scumpă, să spunem de 100.000 de euro, salariul câștigat trebuie să fie între 4.700 și 5.900 de lei, pentru că și rata va trece de 2000 de lei, indiferent de perioada de creditare. 

În cazul unei locuințe în valoare de 140.000 de euro, câștigul minim trebuie să fie de 6.600 de lei.

Analiștii atrag atenția că noile condiții pentru obținerea unei locuințe, dublarea creditului maxim și creșterea garanției statului, vor duce  la creșterea artificială a locuințelor noi.

Citiți și:

Normele de aplicare ale programului Prima Casă au fost aprobate. Care sunt condițiile

Redactare Georgiana Marina

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri