Băncile taie din comisioane, dar de ochii lumii. Clienţii cu depozite mici, pe termen scurt, ies în pierdere

Data publicării:
banca mediafax

Eduard Ştefănescu lucrează în asigurări şi, de câţiva ani, economiseşte la bancă cel puţin 1.000 de lei pe lună. Spera că astfel va reuşi să pună deoparte o sumă frumuşică. Mare i-a fost însă surpriza ca atunci când s-a dus să retragă banii, să primească mai puţini decât a depus

„Am depus o sumă la economii de aproximativ 20.000 de lei şi când am scos înapoi era undeva între 19.000 mii şi 20.000, era oricum o diferenţă”, spune Eduard Ştefănescu.

Cum astfel de sesizări s-au înmulţit, bancherii au început să taie din comisioanele la depozite, dar la sume mici şi pe termen scurt, clienţii ies tot în pierdere.

De exemplu, la un depozit pe trei luni de 1.000 de lei, ridicăm cu peste 2 lei mai puţin decât am depus. Iar asta deoarece comisionul reţinut de bancă şi impozitul anulează câştigul din dobândă.

Chiar şi la 5.000 de lei, în aceleaşi condiţii, câştigul este extrem de mic: doar 3 lei. Băncile au o explicaţie.

Depozitele temporare pe 3 luni, pe 6 luni, nu mai sunt bonusate cu dobânzi atât de atractive. Pe un an de zile, pe doi ani, pe trei ani de zile, această dobândă devine atractivă”, explică Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci comerciale.

Specialiştii ne sfătuiesc ca atunci când ne depunem economiile la bancă, să alegem una care nu ia comision la retragere în ziua scadenţei.

„Comisionul care ne afectează cel mai mult câştigul este cel de retragere în numerar”, afirmă Diana Ţăruş, analist financiar.

Băncile, însă, nu explică întotdeauna pe înţelesul clienţilor ce comisioane aplică.

„Oamenii nu ştiu că există anumite comisioane, care trebuie achitate, deci orice serviciu are un cost”, spune Raluca, o angajată.

Pe de altă parte, bancherii încep să simtă şi ei că orice serviciu are un cost. Pentu ei, în minus. În ultimul an, băncile au pierdut 700.000 de mici deponenţi, arată statistica Fondului de Garantare a Depozitelor.

Au câştigat, în schimb, 5 mii de clienţi cu depozite de peste 100 de mii de euro. În total, sunt peste 15 milioane de persoane şI firme care au depozite în bănci. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri