Bani de la buget pentru biserici

Data publicării:
catedrala craiova

În urmă cu aproape zece ani, în cel mai mare cartier al Craiovei, Craioviţa Nouă, a început construcţia unei catedrale. Biserica i-a uimit pe localnici prin dimensiunea ei.

„Prea multe biserici s-au ridicat aici în Craiovița. Foarte multe... Mi se pare enorm de mare, banii vedeți bine cum se cheltuie, străzile sunt vai de mama lor”, spune o localnică.

Întregul proiect se ridică la două milioane de euro şi trebuie să fie gata anul viitor.

 „N-aș putea să vă spun, e vorba de miliarde bune”, spune Ioniță Apostolache, purtător de cuvânt la Mitropolia Olteniei, întrebat la cât se ridică banii primiți. „Ultima contribuție a Consiliului Județean a fost de un miliard, acum câteva luni”, recunoaște el. „Fiind o lucrare foarte mare, foarte pretenţioasă, bineînţeles că aportul Bisericii a fost unul considerabil, dar aşa cum este viaţa liturgică, în ridicarea unui lăcaş de închinare contribuie mai mulţi donatori”, a explicat prelatul.

Catedrala Sf. Ioan Botezătorul are 32 de metri înălțime. La subsol are foarte multe camere, iar pentru a le realiza, constructorul a săpat peste 30 de metri în pământ. Din 2006 și până acum, numai de la Consiliul Județean catedrala a înghițit 2,8 milioane de lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj consideră că suma alocată nu este foarte mare.

Niciodată nu am sărit calu', iar unele lucruri pe care poți să le faci, când poți să investești într-o biserică, e mai bine să o faci decât să investești într-un loc în care există un bar sau cine știe ce alte lucruri se petrec acolo", spune Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.

De cu totul altă părere sunt şoferii. Mulţi spun că banii ar fi fost mai bine investiţi în reparaţii de drumuri. DJ 552, spre exemplu, care leagă Craiova de Cetate, este plin de gropi. Din 1989 nu a mai fost reabilitat pe toată lungimea de 70 de km.

E dezastru. Nu poți să ferești, nimic, e pericol pentru circulație!”, spune un șofer.

Biserica este ajutată nu doar cu bani. Mitropolia Olteniei a solicitat Consiliului Local Craiova să primească cu titlu gratuit 3 hectare de teren în oraş pentru a construi un nou lăcaş de cult şi un cimitir. Consilierii nu au luat încă o decizie.

În judeţul vecin, Olt, autorităţile au aprobat alocarea de la buget a peste un milion de lei pentru diverse lucrări la biserici. Iar Consiliul Local Vâlcea a dat 80.000 de lei Arhiepiscopiei Vâlcea pentru plata facturilor la utilităţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri