Bani publici cheltuiţi nejustificat de o fundaţie, într-un oraş care vrea să devină Capitală Culturală Europeană

Data publicării:
economie bani crestere salariu foto ins insse ro 06 08 2015-3

Fundaţia trebuie să ajute oraşul să câştige titlul de Capitală Culturală Europeană, dar edilii spun că banii alocaţi pentru asta au fost risipiţi, din cauza incompetenţei şefilor organizaţiei.

Membrii fundaţiei răspund că ar fi fost absurd să încheie procese verbale cu personalităţile culturale invitate la diverse evenimente de promovare.

Fundaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană funcţionează de doi ani şi este finanţată de Primărie. Abia acum, însă, a fost făcută prima verificare legată de modul în care s-au cheltuit banii. Două milioane de lei s-au alocat în 2014 din bugetul local. „Aproape 10% din fonduri - raportul zice că nu se găsesc sau pur şi simplu lipsesc, nu pot fi justificate si alţi bani sunt plătiţi doar pe facturi, fără contracte de prestări servicii”, a declarat Marius Danga, consilier local PNL.

Am avut o discuţie personală în faţa auditorilor cu contabilul de acolo şi l-am întrebat: tu în momentul în care introduceai în plată o obligaţie rezultată în urma unui contract desigur nu veneai şi cu observaţiile pentru cel care îşi pune semnătura? Păi nu era treaba mea”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşiului.

Aproape 145.000 de lei nu pot fi justificaţi. De cealaltă parte, reprezentanţii Fundaţiei spun că auditul are criterii de evaluare ridicole.

Este o lipsă a unui proces verbal de predare-primire a unor chestii care ţin de drepturile de autor. Ce, ar fi trebuit să-i cer lui Adrian Păduraru o hârtie prin care să spună, a da, uite eu am prezentat spectacolul când erau 30.000 de oameni”, a declarat Dan Doboo, fost director de proiect.

Dacă legea prevede chestia asta... E făcută de oameni care habar nu au cu ce se mănâncă spectacolul şi o gală”, a declarat Adrian Păduraru, actor.

Fundaţia ar trebui să lucreze pentru promovarea oraşului până anul viitor când, de altfel, se va decide şi dacă Iaşiul va ocupa un loc eligibil. Miza este uriaşă. Uniunea Europeană va avea, în 2021, două capitale culturale: una din Grecia, cealaltă din România. În competiţia de la noi sunt înscrise pentru acest titlu 11 oraşe, printre care Craiova, Cluj, Iaşi şi Timişoara. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri