Bază de date comună a Casei de Pensii şi a ANAF: Vasilescu: Poţi să vezi tot ce ai primit de la statul român

Data publicării:
olguta vasilescu proiect pensii inquam octav ganea 20180810121827_IMG_7099-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, miercuri seară, că se lucrează pentru realizarea unei baze de date comune a Casei Naţionale de Pensii şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiascală (ANAF), care va permite oricărui contribuabil să verifice dacă i-au fost sau nu plătite contribuţiile către stat, relatează News.ro.

olguta vasilescu proiect pensii inquam octav ganea 20180810121827_IMG_7099-01
Foto: Inquam Photos v/ Octav Ganea

Lia Olguţa Vasilescu a vorbit, miercuri seară, la Antena 3, despre faptul că în România nu există o bază de date în care contribuabilii să poată verifica dacă le-au fost sau nu plătite contribuţiile la stat.

ANAF va avea o bază de date pe care o va transmite Casei de Pensii, iar dumneavoastră veţi intra în dreptul numelui dumneavoastră, cu CNP-ul, şi veţi vedea şi numărul de puncte pe care le aveţi acum acumulate, ca să puteţi să vă faceţi calculul pensiei, şi, de asemenea, veţi putea vedea dacă angajatorul v-a plătit contribuţia. Ceea ce zic că este foarte important. (...) Avem fonduri europene şi vom avea o bază de date şi poţi să vezi de când te-ai născut şi până la pensie tot ce ai primit de la statul român. Este în curs de creare această bază de date”, a anunţat ministrul Muncii.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că au fost două milioane de oameni pentru care nu erau plătite contribuiile, iar statul a trebuit să ”acopere toate aceste cheltuieli, reprezentând deficitul, fără a-şi permite să-şi mărească pensiile”.

Ministrul Muncii a anunţat că baza de date va fi funcţională în momentul apariţiei Legii pensiilor.

Noi avem la ora actuală o posibilitate să intraţi şi acum pe site-ul Casei Naţionale de Pensii să vă informaţi despre pensia dumneavoastră, dar va fi mult mai detaliată în momentul apariţiei legii”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Proiectul noii legi a pensiilor a fost publicat în 9 august pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, fiind introdus în procedura legală de dezbatere publică, pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri