Benzina se ieftineşte, statul o scumpeşte. Banii strânşi din noua taxă vor finanţa autostrăzile

Data publicării:
benzina

În acest moment, aproape jumătate din cât se plătește pentru fiecare litru de carburanţi ajunge la bugetul de stat.

Ieftinirea ţiţeiului pe bursele internaţionale şi aprecierea leului în faţa dolarului american aduc veşti bune pentru şoferi.

„Există un potenţial descendent pentru preţul petrolului care ar ajunge la 100 de dolari pe baril. O ieftinire de 4-5 procente ar fi posibilă până la finalul anului”, spune Claudiu Cazacu, expert tranzacţii bursiere.

Cel mai ieftin sortiment de benzină este în jurul valorii de 5,5 lei pentru un litru. Faţă de luna februarie, când au fost cele mai mari preţuri, un plin costă cu 80 de lei mai puţin.

Bucuria nu va ţine mult, pentru că Guvernul vrea să impună o nouă taxă pentru a finanţa construcţia de autostrăzi. Asta înseamnă că la fiecare umplere a unui rezervor de 50 de litri, în buzunarul statului vor intra 25 de lei în plus. În acest moment, 44% din valoarea unui litru de motorină reprezintă taxele percepute de stat, mai mult decât în ţări precum Grecia, Bulgaria sau Luxemburg.

„Propunerea mi se pare că este imposibil de aplicat pentru că, la nivel european, nu este permisă colectarea unor sume cu dedicaţie”, este de părere Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Transportatorilor.

România este ţara cu cele mai multe taxe din Uniunea Europeană, de zece ori mai multe decât are Suedia. În clasamentul Băncii Mondiale, România se află între Burundi şi Zimbabwe în privinţa poverii fiscale.

Un exemplu relevant sunt birurile pe care le plăteşte un salariat statului. Impozitele, asigurările sociale şi cele de sănătate îl lasă pe fiecare angajat fără 30% din salariul brut, în timp ce patronul plăteşte la stat dublul sumei pe care i-o dă salariatului. De exemplu, ca să îi dea unui angajat un salariu de 1.400 de lei, angajatorul trebuie să plătească biruri care însumează 2.600 de lei.

Dacă se adăugă şi TVA-ul, accizele şi impozitele pe proprietate, rezultă că majoritatea veniturilor se duc la stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri