Berea la halbă s-a ieftinit doar în lege, nu şi la restaurante sau baruri

Data publicării:
halba de bere - berarii romaniei facebook

Meniurile au rămas neschimbate în primul weekend în care barurile şi terasele ar fi trebuit să afişeze preţuri mai mici la cea mai cerută băutură de sezon. Berea care se vinde acum cu cinci lei halba ar fi trebuit ieftiniră cu 60 de bani, iar cea de nouă lei, cu peste un leu. Chelnerii ridică din umeri, unii patroni fac promisiuni, dar alţii sunt siguri că nimic nu o să se schimbe.

- De ce nu este TVA de 9% la bere?

- Nu ştiu să vă zic. O să trebuiască să îl bage. Vorbiţi cu managera, aveţi acolo numărul pe meniu şi sunaţi dacă aveţi nelămuriri”, spune un chelner filmat cu camera ascunsă.

„Începând de mâine! În seara asta o să se facă modificările!”, spune managerul restaurantului.

Robert Iordăchescu, administrator restaurant: Nimeni nu o să scadă preţul în funcţie de TVA, adică de la 24 la 9%. eu cel puţin nu o să schimb preţul. e un câştig pentru noi până la urmă. Avem şi noi angajaţi, avem şi noi diferite plăţi. Tu iei o bere la 2 lei şi o vinzi la 5 lei. deci ai un câştig de 3 lei.

Proprietarii de restaurante spun că preţurile finale ar trebui afişate cu zecimale şi asta mai tare i-ar încurca pe clienţi, deşi în Occident se practică aşa ceva şi nimeni nu se plânge. În plus, berea la draft este şi acum cel mai ieftin produs, iar ieftiniri suplimentare sunt greu de făcut.

Corai Mamut, proprietar restaurant: Clienţii se uită prima dată în dreapta când deschid meniul, adică la preţuri. Asta contează!

„Consumul de bere la draft, cu mare tradiţie în alte ţări europene, are vânzări mici în România. Cei care comandă bere la halbă asigură mai puţin de 4% din consumul total de bere din ţara noastră”, transmite corespondentul Digi24 Cătălin Bălan.

Cea mai mare căutare în românia o are berea la PET. Preţul mic al sticlei mari îi face pe români consumatori atipici faţă de cei din ţările vestice. La mare distanţă este consumul de bere la sticlă şi la doză din aluminiu.

Chiar şi aşa, consumul de bere pe cap de locuitor scade constant din 2005 încoace. 74 de litri de bere pe an bea în medie un român.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri