Bihoreanul care îngrijește sute de săraci și bolnavi, amendat a doua oară de statul român

Data publicării:
viorel pasca

  

„Acești oameni sunt cazuri sociale, majoritatea fără pensii, cu handicap. I-am adus (pe cei 40, n.r.) să-i preia instituțiile statului, să facă ce vrea cu ei, pentru că sunt obligați de lege. Dacă mie nu-mi dau voie, să facă ei. Eu nu sunt instituție, nu sunt fundație, nici asociație, ci un simplu om care îmi ajut semenii. Legea îmi dă dreptul să-i duc la mine acasă. Stau legal, au buletin, flotant. Instituțiile statului spun că nu am voie să îi îngrijesc. Eu pot să nu îi mai îngrijesc, dar atunci cine o va face? Când ei mi-au spus că nu au locuri ca să îi primească. Am făcut nu știu câte solicitări. În urmă cu doi ani, DSP mi-a dat o amendă de 5.000 de lei și ieri a venit ITM-ul și mi-a dat amendă 10.000 de lei, pentru că au găsit o femeie care mă ajuta la lucru și nu avea carte de muncă. În condițiile în care am o grămadă de oameni care mă ajută. De zece ani, statul român nu mi-a dat niciun leu”, a spus Viorel Pașca, potrivit Agerpres.

Amenda de 5.000 de lei, de la Direcția de Sănătate Publică, a fost dată pentru mai multe deficiențe și condiții igienice precare. Dar, de atunci, nu s-a reușit preluarea bolnavilor de către instituțiile statului, care i-au răspuns la solicitări că nu au capacitatea necesară.

De zece ani, Viorel Pașca găzduiește sute de persoane cu probleme, fără venituri sau un acoperiș deasupra capului, bolnavi în stadii avansate, cu amputații de la degerături, cu boli psihice, pe care i-a primit inițial la domiciliul său din localitatea Dumbrava. Reușește din donații și din ajutorul voluntarilor să le asigure mâncare zilnică, o locuință și medicamente. Sunt foarte puțini cei care au un venit, extrem de mic.

Bărbatul a fost deseori subiectul unor știri ale redacției Digi24.

Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Şi-a transformat casa în azil pentru oamenii străzii. Viorel Paşca: „E criză, sunt probleme, hai să facem şi noi ceva!”

Pe parcurs, faptele sale au atras atenția mai multor persoane de bine care l-au ajutat să cumpere câteva case pentru nevoiași, numărul lor ajungând în prezent la nouă. Doar patru sunt pe numele său, din donații, celelalte patru fiind cumpărate și amenajate de o televiziune olandeză, cu care are contract de folosință, sau de un patron din Arad care i-a pus-o la dispoziție pentru nevoiași. Casele se află în localitățile Dumbrava și Tinca.

Prefectul Claudiu Pop a discutat cu Viorel Pașca. El a declarat jurnaliștilor că a avut două întâlniri, la sfârșitul anului trecut și în cursul acestui anului, cu instituțiile implicate pentru a încerca să se găsească o soluție în această situație.

„Am căutat o soluție, pentru ca tot ceea ce face, rezumând buna credință pe care dânsul o are, să intre în legalitate, pentru ca sutele de oameni pe care îi are în grijă să fie în condiții de siguranță și de bunătate creștină. Faptul că a fost amendat sunt convins că a fost motivat. Ceea ce pot să spun este că monitorizăm în continuare această situație, iar DGASPC va trebui să intervină în rezolvarea acestei situații, pentru că este atributul lor. Fiecare dintre părți va trebui să respecte întru totul legea”, a declarat prefectul.

Intrarea în legalitate a fost acceptată cu greu de Viorel Pașca, acesta demarând în ultima perioadă demersurile pentru înființarea unei asociații, pe care el o consideră însă neavenită.

„Eu nu am mai primit nicio veste de atunci, din luna martie, de la discuții, dar între timp am vorbit cu domnul director de la ITM în care ei îmi sugerau să fac o asociație, ca să pot angaja oameni sau să le fac contracte de voluntariat. Hai că o fac și pe asta, am zis, deși nu îi vedeam rostul. Am demarat procedurile de înființare a asociației, e aproape gata. Dar de ce nu a mai avut răbdare directorul ITM? Că eu eram în curs de rezolvare a situației. Asociația nu mă ajută la nimic. Aceia care mă ajută nu lucrează permanent. Apoi noi găzduim tot felul de oameni, unii care și-au bătut joc de viața lor, care nu au lucrat la viața lor, acuma nu au nimic, sunt paralizați. Ce facem cu ei? Noi le dăm condiții modeste, dar legea spune că trebuie să-i asiguri condiții de doi în cameră. Asta înseamnă autorizare de funcționare. Dar de ce, domnule, să le asigurăm condiții de lux? Așa să îi îndemnăm 'nu faceți nimic că veți căpăta oricum condiții de lux?'”, a afirmat Viorel Pașca.

El a spus că dincolo de toate greutățile, motivele pentru care îi ajută pe sărmani sunt mai multe și va continua să facă acest lucru.

„Unu: sunt oameni, ajutăm câinii, animalele, cum să nu ajutăm oamenii? Doi: îmi place ceea ce fac. Trei: mi-am propus ca în viață să las ceva bun în urma mea, să fiu de folos pe unde trec. N-o să schimb eu lumea, dar un plus de mai bine pot aduce. Am văzut oamenii ăștia, abandonați, pe care nu-i vrea nimeni. Ei, las că-i vreau eu. Nu vă dați seama ce mult înseamnă pentru ei un zâmbet, o îmbrățișare, nu costă nimic. Fiecare zi este o provocare, eu sunt un om fericit, în general - mai puțin astăzi, după amendă! - pentru că pot să fac pe alții fericiți”, a mai spus Viorel Pașca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri