„Bijuteria” care plutește pe valurile Dunării. Nava de comandament, construită la comanda soților Ceaușescu

Data publicării:
NAVA

Nava a fost construită în anul 1979 la cererea lui Nicolae Ceaușescu. Mulți admiră de pe mal vasul care masoară 96 de metri lungime, dar puțini sunt cei care au ocazia să vadă de aproape luxul din interior. Aflat în grija Forțelor Navale Române, vasul este folosit doar pentru activități de protocol.

„Niciodată nu am acceptat să organizăm nunţi, botezuri, doar recepţii oficiale. De exemplu, anul acesta ministrul Apărării, domnul Duşa s-a întâlnit cu omologul său din SUA, domnul Hagel”, a spus căpitanul Alin Dogaru, comandantul navei Mureş.

Salonul Pupa, cu o suprafaţă de 200 metri pătraţi, este cea mai mare încăpere construită fără stâlpi de susţinere pe o navă românească la acea vreme. Acest salon este continuat cu o terasă de pe care soţii Ceauşescu au putut observa, în singura lor croazieră, peisajul de la Brăila şi până în Delta Dunării.

De acea croazieră în Delta Dunării își amintește cu emoție și Costică Apostu, membru al primului echipaj. Pregătirile pentru vizita soților Ceauoescu l-au impresionat. „Orice ungher, orice sertăraş era scos afară, şters cu alcool dublu rafinat, nu cu spirt, pus hârtie albă în sertar şi aşa rămâneau până au venit ei la bord”, a spus Costică Apostu, comandant grup radio.

După 1990, nava a rămas în administrarea Marinei Militare schimbându-şi denumirea, din "Mircea cel Mare" în "Mureş". Ea este acostată la Brăila, unde a fost construit, în anii 80, un cheu special pentru ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri