Birocraţia îngreunează adopţiile din România

Data publicării:
copii abandonati

Corina Tirla are 43 de ani şi, în urmă cu şapte ani, a făcut un curs pentru a lua în plasament maternal o fetiţă. S-a ataşat însă atât de mult de copil, încât nici nu a mai aşteptat să o ducă acasă, a depus direct actele pentru a o adopta. Tot procedeul a durat însă un an şi jumătate.

"Pot să spun că m-am numărat printre cei norocoşi, deoarece fetiţa a fost adoptabilă", spune Corina Tirla, părinte adoptiv.

Potrivit legii, părinţii care vor să adopte trebuie să depună o cerere la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Răspunsul ar trebui să vină în cel mult patru luni, timp în care specialiştii verifică dacă solicitanţii îndeplinesc toate condiţiile.

Este eliberat un atestat, după care viitorii părinţi intră într-o perioadă de probă: trei luni au în grijă copilul şi sunt vizitaţi des de angajaţi ai Direcţiei. Abia după aceea începe însă greul. Viitorii părinţi trebuie să ceară în instanţă tutela copilului, iar cazul nu este considerat închis până nu îşi dau acceptul chiar şi rudele de gradul al IV-lea ale copilului.

Condiţii pentru adopţie:

a) personalitatea şi starea sănătăţii adoptatorului sau familiei adoptatoare, viaţa familială, condiţiile de locuit, aptitudinea de creştere şi educare a unui copil;

b) situaţia economică a persoanei/familiei;

c) motivele pentru care adoptatorul sau familia adoptatoare doreşte să adopte;

d) motivele pentru care, în cazul în care numai unul dintre cei 2 soţi solicită să adopte un copil, celălalt soţ nu se asociază la cerere;

e) impedimente de orice natură relevante pentru capacitatea de a adopta

Sursa: Legea 273/ 2004

Adopţiile pot dura chiar şi câţiva ani. "Nu se poate spune un termen fix pentru a nu induce în eroare, totul depinde de instanță, respectiv de opțiunile familiei", a declarat Ștefan Goția, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.

Specialiştii spun că adopţia copilului abandonat trebuie să se facă la vârste cât mai fragede, pentru ca impactul psihologic să fie cât mai mic. „Abandonul este ceva grav, dar dacă nici nu se întâmplă imediat adopţia, să intre într-un cămin, atunci ramâne cu sechele pe toată viaţa”, spune psihologul Elisabeta Balla.

Procedura greoaie de adopţie descurajează, însă, părinţii. Din această cauză, numărul copiilor care îşi găsesc un nou cămin este foarte mic.

"Acesta este un lucru foarte trist, pentru că 500 de copii din 4.000 declarați adoptabili, din 60.000 (numărul total al copiilor din centre de plasament, n.r.), asta înseamnă că totuși procedura nu merge foarte bine", spune Florica Cherecheș, deputat PNL de Bihor.

Anul trecut, mai mulţi parlamentari au cerut reducerea termenelor pentru adopţii şi acordarea unui concediu plătit timp de un an pentru cei care vor să înfieze. Măsurile au fost respinse însă de Guvern.

Durata adopţiei:

- analiza dosarului depus la DGASPC - maxim 4 luni

- identificarea copilului - maxim 3 luni

- perioada de probă a părinţilor - 3 luni

- procesul în instanţă - de la câteva luni la câţiva ani

Sursa: DGASPC

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus marţi în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei.

Potrivit proiectului, persoanele care adoptă ar putea beneficia de un concediu de trei luni de acomodare cu copilul şi de o indemnizaţie lunară, iar angajatorii ar putea fi obligaţi să le acorde o dispensă pentru a face evaluările impuse de obţinerea atestatului, în limita a 40 de ore pe an, fără diminuarea salariului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri