Biziday | Românii și analfabetismul financiar

Data publicării:
sondaj

Să presupunem că vedeți un produs care are o reducere importantă. Aveți nevoie de produsul respectiv, dar chiar și așa, tot nu aveți suficienți bani ca să îl cumpărați. Acesta este scenariul de la care pornește studiul Kruk.

Au fost analizate răspunsurile germanilor, polonezilor, cehilor, slovacilor și bineînțeles, ale românilor. Dintre toate grupurile analizate, românii s-au arătat de departe cei mai interesanți să cumpere un produs pentru care nu au bani, doar pentru că este la reducere. Interesant este cum ar face rost de banii de care au nevoie. Peste 40% dintre români au declarat că s-ar împrumuta la familie sau la prieteni și doar 6% ar apela la un împrumut bancar. Per total, rezultă că aproape jumătate dintre români nu ar ezita să cumpere un bun pe care nu și-l permit. Situația este mult diferită în Germania și Polonia, unde marea majoritate preferă să economisească și să aștepte alte reduceri. Că doar reduceri sunt tot timpul.

Cumpără un produs pe care nu și-l permit

Încă și mai multe semne de întrebare ridică temerile privind grija zilei de mâine. Participanții la studiu au fost întrebați dacă într-un orizont de câteva luni, se tem pentru situația lor financiară. Paradoxal, cei mai îngrijorați s-au declarat germanii, în condițiile în care de departe țara lor este cea mai prosperă dintre cele analizate. E drept însă că germanii au o cu totul altă cultură a muncii decât românii. Așa cum probabil bănuiați deja, la polul opus al clasamentului, doar un sfert dintre români își fac probleme pentru viitorul lor.

Temeri privind situația financiară

În fine, autorii au întrebat cu subiect și predicat dacă nu cumva, repondenții consumă mai mult decât câștigă. Doar o treime dintre polonezi spun că nu fac față cheltuielilor. Poate vi se pare mult, dar oricum, procentul românilor care află în această situație este aproape dublu.

Cheltuie mai mult decât câștigă

Și acum, să punem rezultatele cap la cap. Germanii s-ar putea să aibă o problemă în a-și gestiona banii, dar măcar o conștientizează. Știu că în mod frecvent, consumă mai mult decât produc și evită să se împrumute pentru lucrurile de care nu au neapărată nevoie. Salariul mediu din România este mai mic decât în oricare dintre țările analizate și cu toate astea, românii nu-și fac probleme prea mari privind ziua de mâine. În plus, gradul de îndatorare al românilor este foarte mare și majoritatea celor care au credite, au cerut o reeșalonare. Cu toate astea, aproape jumătate dintre cei chestionați s-ar împrumuta din nou, deși de cele mai multe ori, ar cere bani rudelor sau prietenilor, și nu băncilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri