Blocați în Qatar. 17 români nu pot să se întoarcă în țară din cauza salariilor neplătite

Data publicării:
roman qatar

Români au mers în Qatar să lucreze în construcţii pentru un om de afaceri din Doha. Unii dintre ei sunt de doi ani acolo, alţii abia de câteva luni. Oamenii spun că mereu au primit salariile cu întârziere. Ultima dată, în luna martie.

Riva Aniţei: De când am venit eu, din 2014, în mai, până acum, niciodată n-a fost bine. Tot timpul am avut întârzieri de salarii. Am stat şi două luni fără salarii.

Vasile Zmău: Nu-i o muncă uşoară. E foarte grea. La 40-45 de grade.

Florin Popa: În fiecare zi, la două-trei zile, "Mâine, vă dau banii! Poimâine, vă dau banii! Peste două-trei zile, vă dau banii!" şi ne-a ţinut aşa timp de două luni!

La începutul lui iunie, cei 17 români au fost anunţaţi că sunt concediaţi. Oamenii au cerut ajutorul reprezentanţei diplomatice a României în Qatar.

Florin Popa: Ambasada ne-a promis - ne-a spus, adică - să cădem la o înţelegere cu patronul nostru Mohammed, să facem o hârtie semnată în faţa dânşilor, că ne ia bilet de avion şi o să ne dea banii, o să ne trimită banii în ţară, în maxim o lună.

Oamenii au refuzat propunerea pentru că nu cred că patronul va respecta înţelegerea. Şi nu vor să plece fără bani din Qatar, pentru că au acasă familii care depind de ei.

Maria Chiran, soţia unui muncitor: Aşteptăm de la ei să trimită, dar dacă ei nu trimit, noi nu avem cu ce supravieţui aici.

„Ambasada României la Doha a semnalat situaţia, în regim de urgenţă, autorităţilor qatareze competente. (...) Reprezentanţii misiunii diplomatice române la Doha au întreprins demersuri suplimentare pe lângă Ministerul Afacerilor Externe din Qatar”, se arată într-un comunicat al MAE.

Omul de afaceri care şi-a concediat angajaţi fără să le plătească salariile a mai primit, şi în alte ocazii, plângeri din partea românilor. Iar anul acesta, în total, 74 de muncitori au cerut ajutorul misiunii diplomatice române de la Doha, în urma unor conflicte de muncă.

Recomandări pentru munca în străinătate

Astfel de cazuri, în care muncitorii români reclamă că patronii din străinătate nu şi-au respectat obligaţiile, sunt destul de frecvente.

În primul rând, dacă oferta de a munci în străinătate vine de la o firmă care intermediază angajarea, atunci verificaţi respectiva firmă la Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a vă asigura că aceasta funcţionează legal.

Apoi, verificaţi recomandările Ministerului de Externe şi Ministerului Muncii cu privire la călătoria şi munca în ţara respectivă.

În cazul nedorit în care apar probleme legate de condiţiile de muncă ori plata salariului, contactaţi cea mai apropiată misiune diplomatică a României.

Pentru a evita să fiţi victima unei înşelăciuni, nu plătiţi comision firmei de plasare a forţei de muncă - solicitarea acestuia este ilegală.

De asemenea, autorităţile recomandă ca atunci când plecaţi la muncă într-o ţară străină să nu semnaţi documente într-o limbă pe care nu o înţelegeţi pe deplin şi să vă asiguraţi că în contractul de muncă sunt trecute absolut toate detaliile, de la salariu şi plata taxelor, până la programul de lucru, cazare, masă şi asigurare medicală.

Recomandări semnare contracte muncă în străinătate

- Verificaţi firma intermediară la ITM

- Verificaţi recomandările de pe site-urile www.mae.ro și www.mmuncii.ro

- Contactaţi cea mai apropiată misiune diplomatică a României

- Nu plătiţi comision firmei intermediare

- Nu semnaţi documente într-o limbă pe care nu o ştiţi

- Contractul de muncă trebuie să conţină toate detaliile

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri