BNR schimbă foaia: Prima Casă, un program bun

Data publicării:
bani roata bancnote-2

Legea dării în plată i-a speriat pe bancheri, care au cerut în repetate rânduri modificarea actului normativ care a trecut de Parlament, dar care nu a fost promulgat până acum. Specialiştii de la Banca Naţională atrag atenţia că programul Prima Casă va dispărea dacă va fi aplicată legea care ar permite românilor să predea băncii locuinţele în schimbul ştergerii datoriilor.

Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR: „Despre creditul Prima Casă, v-aş propune să nu vă mai gândiţi: nu va mai exista din prima secundă şi nu va mai exista din cauză că nu va putea să fie executată garanţia statului.

Prima Casă este un program excelent. Creditele Prima Casă sunt creditele cu cea mai mică rată de neperformanţă, cu cele mai puţine rate restante, cu cea mai bună funcţionare atât pentru stat, cât şi pentru client, este foarte bun aşa cum este acum!”

Aceiaşi reprezentanţi ai BNR recunosc şi că Prima Casă şi-a atins scopul, adică băncile acordă credite ipotecare în aproape aceleaşi condiţii ca cele din programul guvernamental. 

În urmă cu patru luni, însă, guvernatorul BNR atrăgea atenţia asupra pericolelor din programul Prima Casă, care a dus la o creştere prea rapidă a creditării.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Buna parte din creştere vine din programul Prima Casa, care are şi părți bune, dar ca orice evoluție a creditului imobiliar trebuie să ne uităm cu atenție.”

Brokerii de credite spun că programul Prima Casă ar trebui să continue, pentru că cererea este puternică. Atrag însă atenţia că legea dării în plată ar putea schimba condiţiile de acordare a acestor împrumuturi.

Dragoş Nichifor, broker de credite: „Aş pune o dobândă fixă, astfel încât clienţii să fie păziţi de toate riscurile posibile şi să nu ajungă în situaţia în care să se apere de bancă printr-o lege de genul darea în plată.”

Guvernul a suplimentat de curând plafonul garanţiilor pentru Prima Casă cu 200 de milioane de lei pentru anul în curs. Programul va continua în 2016, cu un plafon al garanţiilor de 1,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că bancherii vor putea să dea împrumuturi în valoare totală de 3 miliarde de lei prin acest program. Din 2009 şi până acum, băncile au dat peste 166 de mii de astfel de credite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri