BONTON. Leslie Hawke educă o generație de copii români

Data publicării:
leslie hawke-1

Comuna Potlogi, judeţul Dâmboviţa, situată la doar 56 de km de Bucureşti, este unul dintre locurile în care Leslie Hawke, mama celebrului actor Ethan Hawke, vine să le vorbească oamenilor despre importanţa educaţiei.

În România, aproape 10% dintre tinerii sub 18 ani trăiesc într-o sărăcie cruntă, arată un studiu recent al UNICEF. Din această cauză, mulţi părinţi nu îşi permit să-şi trimită copiii la şcoală.

„Guvernul trebuie să facă din educarea copiilor săraci o prioritate. Câţiva voluntari nu vor face asta. E un început, dar asta nu schimbă ţara, dacă nu se face peste tot”, este de părere Leslie Hawke.

Co-fondator al asociaţiei OvidiuRo, americanca ştie că fără educaţie copiii nu au nicio şansă pentru a reuşi în viaţă. A venit în România în 2001 şi a hotărât să rămână în ţara noastră ca voluntar, să facă ceea ce statul nu poate sau nu vrea să facă.

„Eu mi-am luat angajamentul să stau aici 20 de ani. Pentru că asta e o generaţie. Şi toţi investim 20 de ani în copiii noştri. Dar când ne gândim la un proiect, o facem pe termen scurt. Corpul păcii m-a trimis aici pentru 2 ani. Sincer, nu aş fi realizat nimic în 2 ani. Abia începusem să înţeleg problema”, a afirmat mama lui Ethan Hawke.

O vorbă din bunici spune că este nevoie de un sat ca să creşti un copil. Atunci când părinţii nu înţeleg că educaţia face diferenţa pentru copiii lor, oameni ca Leslie Hawke le vin în ajutor.

Fiecare copil în grădiniţă este cel mai recent program desfăşurat de OvidiuRo. Leslie Hawke speră ca, până în 2020, acesta să devină politică publică. Atunci spune că va putea ieşi liniştită la pensie.

„Lucrând cu aceşti copii, îmi da energie. Nu mă epuizează. Mă supără foarte tare să văd un copil cerşind. Şi mă simt foarte bine când văd un copil la şcoală, despre care ştiu că nu ar fi acolo, dacă nu ar fi munca pe care o facem”, mărturistește Leslie.

Voluntariatul înseamnă grijă pentru cel de lângă tine, fără să ai vreo aşteptare, fără să speri la vreun beneficiu de orice fel. Singura mulţumire este că poţi să ajuţi pe cineva.

„Când oamenii se gândesc la voluntariat, ar trebui să se gândească la lucrurile de care le pasă cu adevărat. Te dă peste cap să vezi o persoană în vârstă pe stradă, cerşind? Eşti cu adevărat atras de îngrijirea copiilor cu dizabilităţi sau probleme de sănătate? Sau ce este? Ce îţi frânge inima? Pentru că acolo ar trebui să îţi canalizezi energia, ca voluntar”, a sfătuit aceasta.

Românii sunt obişnuiţi să aştepte de la alţii să facă lucrurile pentru ei. Modelul american cu care a venit Leslie Hawke în România este un pic diferit: vrei să schimbi ceva? Trebuie să pui umărul la treabă, să te mobilizezi.

Reporter: Cum ne vedeţi pe noi, românii?

Leslie Hawke: Este o întrebare foarte grea. Văd multă diversitate. Dar lucrul care mă îngrijorează cel mai tare este faptul că oamenii nu au o tradiţie a implicării în comunitate. De multe ori mergi într-un bloc şi clădirea nu este foarte bine îngrijită: nu este vopsită, este gunoi pe jos. Şi mergi în apartamentul unei persoane şi este minunat, este frumos. Şi asta mă îngrijorează cu adevărat, deoarece nu există un simţ al comunităţii.

Leslie Hawke ar fi putut să locuiască oriunde în lumea asta. Să ducă o viaţă liniştită, să se bucure de succesul fiului ei, Ethan Hawke. A ales însă România. N-a venit aici să ne dea lecţii, ci să ajute.

„Voluntariatul schimbă mentalităţi. Cred că deschide minţile oamenilor, lărgeşte mentalităţile. Adevăratul scop al voluntariatului este de a învăţa. A învăţa despre societate, a învaţă despre ţine însuţi”, a mai spus Leslie.

Leslie Hawke a înţeles că, înainte să ceri orice de la ceilalţi, trebuie să oferi. Iar ea le oferă copiilor români ceea ce, în fapt, ar trebui să fie dreptul lor garantat de constituţie: accesul la educaţie. Dar, pentru că ţară noastră nu a reuşit să rezolve încă această problema, străinii vin cu experienţă şi dorinţa de a investi în cea mai importantă resursă a unui stat: copiii. Adică viitorul nostru, al tuturor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri