Poliția verifică dacă o sinucidere are legătură cu „Balena albastră”

Data actualizării: Data publicării:
emblema politie
Foto: Facebook Poliția Română

Poliţiştii braşoveni fac o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urmă cu trei săptămâni, pentru a stabili dacă gestul acestuia are vreo legătură cu jocul Balena albastră”. O anchetă este în derulare şi în cazul unei fete de 19 ani, internată la Centrul de plasament din Codlea, care a alertat autorităţile că a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în acest joc.

emblama politie

 

Autorităţile din Braşov au organizat o întâlnire în cadrul căreia s-a discutat despre jocul Balena albastră”, mai mulţi părinţi solicitând Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) să publice un ghid despre cum copiii pot fi mai bine supravegheaţi.

„Am gândit să ne întâlnim în mod deosebit pe problema acestui joc «Balena albastră» care se pare că a început să aibă victime şi în rândul copiilor din ţara noastră. Aşa cum probabil aţi aflat, la Centrul de plasament din Codlea este deja prima victimă, este încă un semnal de alarmă că toţi trebuie să fim uniţi şi să acţionăm în aşa fel incât să ne protejăm copiii“, a spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Ariana Bucur, potrivit News.ro.

Politiştii braşoveni atrag atenţia părinţilor să îşi supravegheze copiii, mai ales când intră pe internet, şi au anunţat că au deschis o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urma cu trei săptămâni.

În prezent, există o anchetă în derulare. Încercăm să stabilim exact dacă a existat vreo legatură între acest joc şi nenorocirea de la Codlea. Deocamdată se fac cercetări în acest sens. După cum ştiti, în ţară au fost semnalate mai multe cazuri legate de acest joc. Într-adevăr, internetul este folosit de toţi copiii şi pot apărea probleme dacă nu sunt supravegheaţi. Ar trebui ca părinţii să aibă un control asupra copiilor, să vadă pe ce site-uri intră”, a declarat Razvan Rosca, şeful BCCO Braşov.

În urmă cu câteva zile, poliţiştii din Codlea au declanşat o anchetă după ce o fată de 19 ani, internată la Centrul de plasament din localitate, a alertat autorităţile că a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în jocul Balena albastră".

„România este tulburată de câteva zile de un joc neobişnuit, inventat de un rus, care se presupune că a dus până acum la moartea a 130 de copii. «Balena albastră» este jocul în care se spune, fără însă ca acest lucru să fie o certitudine, câştigi doar dacă te sinucizi. De ce intră copiii şi tinerii în acest joc? În primul rând, din curiozitate. Curiozitate care a împins-o şi pe o tânără de 19 ani, instituţionalizată la Complexul de Servicii «Măgura» Codlea, să acceseze «Balena Albastră». Tânăra susţine că a primit, cu această ocazie, pe telefonul mobil, un cod de acces, urmat de o hartă cu locaţia ei şi o îndrumare spre o anumită stradă din localitate, unde ar fi fost în siguranţă. În acel moment, fata s-a speriat, şi-a deconectat telefonul şi a anunţat conducerea centrului, care, la rândul său, a sesizat secţia de Poliţie din localitate, care a demarat cercetări în acest caz“, a explicat Gheorghe Durnă, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului Braşov.

Conducerea DGASPC Braşov a cerut şefilor de centre să informeze copiii despre pericolele acestui joc.

„S-a transmis tuturor şefilor de centre din subordine o informare cu privire la pericolele la care se supun copiii care accesează din curiozitate acest joc, precum şi solicitarea ca personalul de specialitate din subordine să consilieze copiii din centre şi să îi facă să conştientizeze pericolul la care se expun intrând în acest joc, afirma Gheorghe Durnă.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Ramona Dabija, a declarat, în 17 martie, pentru News.ro, că prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale, de aceea trebuie atrasă atenţia părinţilor cu privire la jocurile video de pe internet şi la pericolul la care sunt expuşi copiii.

La începutul lunii martie, trei tineri din Chişinău au murit după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul Balena Albastră”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire cu 14 etaje.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri