Bucureștenii despre scumpirea căldurii: Dumnezeu știe cine o mai reuși să iasă din iarnă. Oricum n-avem, e ca pe vremea lui Ceaușescu

Data publicării:
O persoană în vârstă ține mâinile pe calorifer.
Foto: Profimedia

Locuitorii Capitalei așteaptă un răspuns. Dacă va fi apă caldă și căldură la iarnă. Momentan, singura certitudine este că prețul gigacaloriei va fi cu 20% mai mare față de anul trecut, așa cum a transmis deja primarul general Nicușor Dan. Nu e clar cât va subvenționa municipalitatea din noul preț.

Bărbat: Iarna asta, Dumnezeu știe cine o mai reuși să iasă din iarnă, cine nu, asta e. Va fi foarte grea, poate cea mai grea iarnă de până acum avand in vedere scumpirile astea.

Mircea este administratorul unui bloc din Capitală de mai bine de un deceniu și se gândește cu groază la facturile pe care le va achita iarna asta.

Mircea Paraschiv, administrator de bloc: Toată lumea sună la mine non-stop și mă întreabă de ce nu e apă caldă, de ce nu au căldură, dacă am plătit facturile. Facturile le plătim, ne chinuim. Văd în factură câte gigacalorii consum, dar eu nu simt nimic, că e rece. E ca pe vremea lui Ceaușescu. Dacă facem o comparație din punct de vedere termic, datorită încălzirii globale avem cald pe perioada iernii. Eu cred că va fi un dezastru, nu vom reuși să plătim facturile la timp.

Citiți și:
Căldura în București se scumpește. La cât ar putea ajunge factura din iarna aceasta pentru un apartament cu două camere

Între timp, bucureștenii caută soluții pentru a nu îngheța în case iarna aceasta.

Bărbat: Varianta B - aeroterma, care firește implică multe costuri, mai punem și gazele care sunt piperate, nu văd nicio ieșire pentru unii dintre noi.

În prezent, bucureştenii plătesc 164 de lei din prețul unei gigacalorii, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021 subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste 1 miliard lei.

Primăria are deja datorii de peste jumătate de miliard de lei către Elcen

Bărbat: Trăim într-o perioadă grea cu facturile, energia electrică, se scumpesc că știu că vine frigul și românul trebuie să se bage la caldură, nu putem să murim în casă.

Majorarea subvenţiei ar însemna o gaură imensă în buget pentru municipalitate. Mai ales că Primăria are deja datorii de peste jumătate de miliard de lei către Elcen.

Virgil Popescu, ministrul demis al Energiei: Subvenția care trebuie să vină de la primarie nu a fost platită și de aceea s-au strâns datorii către Termoenergetica. Nu vom avea probleme cu furnizarea agentului termic din punct de vedere al Elcen-ului, sigur vor fi sincope și iarna aceasta, primarul general a spus asta, datorită pierderilor din rețea.

În timp ce bucureștenii îngheață de frig în case și se spală zile întregi cu apă încălzită pe aragaz, din cauza avariilor tot mai mari, Primăria Capitalei a reabilitat în acest an doar 10 kilometri de rețea primară de termoficare. Abia anul trecut a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 210 km de rețea primară cu bani europeni, iar lucrările ar putea începe anul viitor.

Reporter: Ana-Maria Păun / Operator: Eugen Petrescu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...