Bucureștenii pierd anual 196 de ore în trafic

Data actualizării: Data publicării:
trafic bucuresti

Bucureştiul bate record după record. Într-un top cu 147 de metropole din întreaga lume, este pe locul 6 atunci când vine vorba de aglomeraţia în trafic. Petrecem la volan cu aproape 10 zile în plus anual din cauza aglomeraţiei de pe şosele. Capitala României a reuşit chiar să detroneze oraşe precum Beijing, Los Angeles, New York sau Londra.

Oficial 300.000 de oameni trăiesc în afara Bucreştiului. Aproape fiecare are câte un autoturism şi zilnic fac naveta dinspre casă spre serviciu în Capitală. Aşa că ne punem în pielea lor. Plecăm din Otopeni la ora 9 dimineaţa. Dăm drumul cronometrului şi ne îndreptăm spre centrul Captalei, Piaţa Unirii. Au trecut puţin peste 13 minute de când am plecat din Otopeni, am depăşit Pasajul Băneasa şi apar primele coloane de maşini. Stăm într-o coloană care se întinde de la Casa Presei Libere la Arcul de Triumf. Aproape ceva obişnuit pentru şoferii care tranzitează nordul Bucureştiului. Unii citesc presa la volan, alţii stau pe internet....

Marele secret în traficul din Bucureşti este cum să îţi păstrezi calmul. În cazul nostru au trecut 19 minute de când am plecat din Otopeni.

Conform unui studiu realizat de TOM TOM Telematics, Bucureştiul este pe locul 6 în lume când vine vorba de aglomeraţia de pe şosele. Locurile fruntaşe aparţin Mexico City, Bangkok, Istanbul, Rio de Janeiro şi Moscova. În Capitala noastră timpul de deplasare este cu 43% mai mare decât cel normal. Şoferii pierd zilnic doar în drumul spre serviciu 51 de minute. Anual stăm în traficul din Bucureşti cu 196 de ore mai mult decât ar trebui.

1,2 milioane de maşini sunt în Bucureşti. Aproape un autoturism la doi rezidenţi. Doar 35% dintre locuitorii Capitalei folosesc transportul în comun. Dacă adăugăm şi lipsa infrastructurii e uşor de înţeles de unde vine calvarul şoferilor.

Este nevoie de o centura pentru că ar debloca foarte mult Bucureştiul. Îmbunătăţirea parcului auto RATB. Dorim să achiziţionăm şi tramvaie. Parcarile de la intrare in Bucureşti, de tip parc and ride cât şi parcări de reşedinţă. Deasemenea şi câteva pasarele şi poduri care vor uşura foarte mult circulaţia,” spune Gabriela Vrânceanu Firea, primarul general al Capitalei.

Sunt proiecte care însă nu ne fac drumul mai uşor astăzi. Ajungem în centrul Bucureştiului după aproape 50 de minute, timp în care am parcurs 18 kilometri. Topul celor mai aglomerate oraşe din lume arată că Bucureştiul este mai aglomerat decât Beijing sau Los Angeles, oraşe care depăşesc 20 milioane de locuitori.

Noi terminăm în cele din urmă drumeţia spre serviciu la volan. Am ajuns la serviciu după aproape 50 de minute de stat în trafic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri