București. Străzi ca în urmă cu 555 de ani: fără asfalt, canalizare și iluminat public

Data publicării:
strada neasfaltata bucuresti

„Am 40 de ani de când stau aici. Faceţi socoteala. Din 72 cât e? 42 de ani... în cel hal suntem”, spune Vasile, locatarul unei astfel de străzi.

Aici, lumea e împărţiţă în două: una a celor care au asfalt în faţa casei şi a doua, a celor care merg pe pământ. Drumul care nu are mai mult de 300 de metri a fost asfaltat doar până la jumătate.

„Până aici a fost proiectul. De aici încolo, nu”, explică Vasile.

Cele şapte familii care locuiesc pe intrarea Vladimiri nu simt avantajele secolului 21. Pe strada lor lipseşte un lucru inventat acum 130 de ani.

Dincolo de limita de asfalt ajungi doar cu cizme sau cu pantofii plini de noroi.

Știe bine acest lucru alt locatar, Mircea. Şi-a construit casa în urmă cu zece şi de atunci aşteaptă ca strada să fie asfaltată. Cam tot atât a stat să fie racordat şi la utilităţi. Până într-o zi când a băgat adânc mâna în buzunar.

„Gaze şi curent pe banii mei. Ai mei şi ai vecinilor”, spune el.

Nici măcar maşinile care colectează gunoiul nu se aventurează pe uliţa din sectorul 5.

„Sunăm, primim răspunsuri de genul: ştiţi, nu putem să intrăm cu maşina. Îi înţelegem şi pe ei, dar totuşi, plătim pentru aceste servicii şi nu le primim”, povestește un locatar.

An de an, oamenii primesc în schimb promisiuni că strada lor va fi una demnă de „Micul Paris”. Dar continuă să meargă pe un drum de ţară.

La finalul lui 2014, Bucureştiul are, încă, aproape 200 de străzi de pământ. Cele mai multe dintre ele nu au nici măcar sistem de canalizare. Pentru mii de familii, timpul pare să fi rămas în loc.

Din birourile de sticlă ale Primăriei generale situaţia nu pare deloc dramatică. Dacă, în 2008, aproape un sfert din străzile Bucureştiului erau de pământ, acum au mai rămas doar 5%.

Întrebat când va fi finalizat programul de asfaltări, primarul Sorin Oprescu răspunde: „Cum spuneau ăia în Caţavencu: aceste vorbe ne doare. Când... nu ştiu, la anul care vine, încercăm”.

Primăria generală spune că a investit aproape 340 de milioane de lei în modernizarea străzilor din Bucureşti numai în ultimii şase ani. Cu toate acestea, capitala României intră în 2015 cu 178 de străzi de pământ. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri