Video Bucureștiul, înainte de primirea suporterilor la EURO 2020: Toaletele stradale sunt sigilate din lipsă de fonduri

Data actualizării: Data publicării:
toaleta sigilată bucuresti
Marea majoritate a toaletelor publice din București au fost sigilate din lipsă de fonduri Foto: captură video Digi24

Cu câteva zile înainte de sosirea suporterilor la meciurile de la EURO 2020, toaletele stradale din București sunt sigilate. Explicația e că Primăria Generală are datorii mari față de societatea care le întreține, așa că municipalitatea mai are bani să plătească doar pentru 18 toalete automate din cele 130 din oraș. 

 

Două în Floreasca - ambele închise. Una lângă Guvern - închisă. Alta, tot închisă, lângă Antipa. Și încă una pe  Valter Mărăcineanu - tot închisă.

- E de vreo două săptămâni, cred. Cel puțin, ne spune un tânăr care stă pe o bancă

- Și cine are nevoie la toaletă?

- Face pe el! spune el amuzat. Mereu ne-am făcut de râs! continuă el.

- Serios: Cine are nevoie pe aici prin zonă?

- Merge la noi la restaurant! Cine știe! Cine nu... pleacă mai departe. Caută alta, care-i tot închisă!

Din cele 130 de toalete automate fixe, care se auto-dezinfectează după fiecare folosire, 100 sunt deja închise, sigilate cu folie neagră. Cetățenii le privesc nedumeriți pentru câteva clipe, dar apoi își văd de drum, unii revoltați, alții resemnați:

- Normal nu e nimic în țara asta! spune un bărbat.

- Nu-s multe normale într-o capitală europeană! Numai dacă vă uitați la străzi... Îți rupi mașina. Toalete? Multe alte probleme! arată un altul.

Mii de turiști străini, așteptați la EURO 2020

În curând, de problemele orașului se vor lovi și mii de turiști străini. Începe Campionatul European de Fotbal, iar la București ajung mii de austrieci, macedoneni, ucraineni. Plus alte mii de francezi sau nemți sau portughezi, pentru partida din optimi.

S-a ajuns aici pentru că în bugetul Primăriei nu sunt bani.

Marin Dumitru, reprezentant al prestatorului de servicii publice,explicî:  „Aceste toalete au fost închise datorită faptului că nu s-a semnat, până la ora actuală, un contract de întreținere și mentenanță. Din cauza, din cele câte știm noi, fondurilor lipsă de la Primăria Capitalei. Pentru a continua activitatea, noi trebuie să avem o putere financiară, pentru că noi plătim curent, apă, consumabile. Și așa mai departe”.

- Începe campionatul de fotbal. Campionatul European. Vin turiștii. Vin mii de turiști. Ce vor face fără toalete-n București? Că e o problemă și asta!

- Încercăm să facem față acestui eveniment, foarte important pentru România, și să mai menținem deschise o parte din toalete. Un număr de vreo 20- 30, promite prestatorul de servicii.

Primăria Capitalei a anunțat că a renunțat, oficial, prin contract, la 112 toalete automate fixe, din cele 130 existente în București. Noul acord - cadru, încheiat cu prestatorul până pe 10 octombrie, prevede ca orașul să beneficieze doar de 18 toalete automate fixe, 64 de toalete ecologice mobile și 46 adaptate pentru persoanele cu dizabilități.

Situația va putea fi reglementată complet abia la toamnă, după încheierea licitației internaționale care va decide viitorul operator al toaletelor publice din Capitală.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri