Buruieni care cresc necontrolat, gropi ilegale de gunoi, apărute peste noapte și tot mai mulţi şobolani. Sunt lucuri pe care nu le-ai asocia cu Bucureştiul, capitala unei ţări din Uniunea Europeană, dar realitatea nu lasă loc de interpretări.
Femeie: Ferească Dumnezeu, deci nu! Suntem... mă mir ce mai respirăm. E groazinc, noi am ajuns capitala gunoaielor. Mă uit așa, când văd un turist și mă întreb ce o vedea la noi.
Buruieni, mizerie cât cuprinde și șobolani. Este peisajul pe care îl găsim în multe zone din Capitală.
Ana-Maria Păun, jurnalist Digi24: Pe calea 13 septembrie, la doar doi pași de Palatul Parlamentului și în fața Academiei Române, imaginea este dezolantă. Noile atracții sunt iarba netunsă și bălăriile înalte de un metru, aspecte care nu fac deloc cinste unui oraș care în 1990 a fost supranumit „Micul Paris”.
Reporter: Poți să spui că mai locuiești în „Micul Paris”?
Femeie: Sincer nu. Dar ca și arhitectură și dacă am avea mai multă grijă de oraș, atunci da. Cred că am putea reveni foarte ușor la ce a fost și să redenumim orașul „Micul Paris”.
Ana-Maria Păun, jurnalist Digi24: Dacă în Sectorul 5 atracția principală erau bururienile, în parcurile celui mai bogat sector al capitalei, oferta este iarba netunsă. Cei care vor să iasă la o plimbare trebuie să fie extrem de atenți la căpușe.
Primar de sector: Administrarea lor se află la ALPAB. A dovedit că nu se poate ocupa de aceste parcuri. Să ni le transmită nou
Bărbat: Da, e centrul aici, aici e dezolant. Aici ar trebui să fie zona care arată cel mai bine din București, dar nu e cazul!
Grațian Mihăiescu, expert dezvoltare urbană: Bucureștiul este un oraș care are potențial să devină un oraș magnet la nivel european, dar există niște probleme pornind de la trafic, aglomerație, pornind de la problemele de poluare. Cred că deja exemple de bună practică în dezvoltarea urbană au început să apară în România și cred că ne putem uita spre orașe ca Oradea, Cluj, orașe în care lucruile se întâmplă și proiectele se stabilsec pe termen de 8-10 ani.
Unul din primarii de sector spune că are soluție. Dar face un apel la Primăria Capitalei.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Să transmită aceste parcuri către primăriile de sector care pot face lucruri. Ei mă ceartă pe mine pentru că eu sunt primar de sector. Dar administrarea lor se află la ALPAB, care repet, nu se poate ocupa de ele. A dovedit că nu se poate ocupa de aceste parcuri. Să ni le transmită nou.
Reporterii Digi24 au încercat să obțină explicații din partea autorităților locale, însă până la momentul difuzării acestui material nu am primit niciun răspuns.
Reporter: A. Păun / Operator: I. Cocârneață
Editor : Liviu Cojan