BUSINESS CLUB. Apartamentele vechi se scumpesc rapid

Data publicării:
locuinte

În ultimul an, apartamentele din marile oraşe s-au scumpit cu 5,7% şi au ajuns la un preţ mediu de 912 euro pe metrul pătrat, arată cel mai recent studiu realizat de imobiliare.ro. Cele mai mari creşteri au fost de departe la apartamentele vechi. În Cluj preţul lor a crescut cu 15,5% din septembrie 2014 până în septembrie 2015. Un avans de peste 10% a fost şi în Timişoara. Chiar şi în Bucureşti şi Braşov, două oraşe în care preţurile locuinţelor nu au evoluat bine în ultimul an, apartamentele vechi s-au scumpit cu câteva zeci de euro pe metrul pătrat.

Deşi nu sunt în cele mai frumoase blocuri, apartamentele vechi continuă să aibă avantaje mari faţă de noile locuinţe. Un studiu realizat de curând de compania RealTime arăta că apartamentele vechi sunt mai spaţioase decât cele noi. Însă cel mai mare atu este poziţionarea. Blocurile comuniste sunt construite relativ aproape de centrul oraşelor şi au acces mult mai bun la mijloacele de transport în comun. Chiar şi centrele comerciale au o prezenţă mai bună în vechile cartiere muncitoreşti decât în cartierele rezidenţiale apărute în ultimii ani.

Cum toate locurile bune erau deja ocupate de blocuri vechi, dezvoltatorii imobiliari au fost nevoiţi să îşi concentreze proiectele la periferia oraşelor pentru a obţine preţuri competitive. Terenurile de acolo continuă să fie ieftine, iar în anii de criză, constructorii au beneficiat şi de materiale la preţ redus. Aşa că au mai mult spaţiu de manevră în ceea ce priveşte stabilirea preţurilor. Sunt conştienţi că nu pot să majoreze preţurile în condiţiile în care apartamentele noi sunt deja uşor mai scumpe decât cele vechi. Ba chiar dezvoltatorii îşi permit să ofere şi discounturi ca să îi facă pe cumpărători să uite că au nevoie de maşină ca să ajungă la serviciu sau în centrul oraşului.

În Braşov şi Iaşi, apartamentele noi s-au ieftinit cu câteva procente în ultimul an, în vreme ce în Bucureşti, creşterea a fost atât de mică încât poate fi considerată stagnare. Cele mai mari scumpiri au fost în Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi acolo preţul apartamentelor noi a crescut sub cel al apartamentelor vechi. În plus, spiritul speculativ s-a instalat mult mai repede în rândul proprietarilor de apartamente vechi.

Abia după ce vor scăpa de locuinţele pe care le au pe stoc, vor începe şi dezvoltatorii imobiliari să forţeze o creştere a preţurilor într-un ritm mai ridicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri