BUSINESS CLUB. Candidații vin nepregătiți pentru posturile scoase la concurs de companii

Data publicării:
piata muncii

Candidaţii vin ori complet nepregătiţi, ori cu experienţă în alte domenii, deci irelevantă. Iar când reuşesc să se angajeze, se gândesc deja la următorul loc de muncă. Salariul mic este doar unul dintre motive. Cele mai multe posturi disponibile în această perioadă sunt în domeniul vânzărilor şi al comerţului, zonă în care e greu să faci performanţă fără să te susţii pe o creştere a consumului. Iar fără performanţe, nici bonusuri nu există.

Cine se angajează pentru prima dată în domeniul vânzărilor poate primi un salariu de 300-400 de euro, plus bonusuri, în funcţie de rezultate. Candidaţii cu ceva experienţă, de peste trei ani, pot ajunge la salarii duble, pe când funcţiile de conducere sunt plătite cu peste 1.000 de euro.

În total, în domeniul vânzărilor, sunt disponibile 4.700 de posturi, lunar, potrivit site-ului de recrutare eJobs. Salarii mai bune sunt în domeniul serviciilor cu clienţii, mai ales în call-centere. Peste 3.300 de posturi apar în fiecare lună în acest sector, în parte şi pentru că există o fluctuaţie foarte mare de personal.

Cei care cunosc limbi străine mai rare, precum norvegiana, suedeza sau olandeza, sunt angajaţi pe loc şi primesc oferte de salarii care pornesc de la 350 de euro şi ajung lejer la 1.500 de euro.

Câştigurile lunare cresc pe măsură ce angajatul are mai multe competenţe tehnice, pentru că, în general, call-center-ele oferă în general informaţii de suport. Cei care cunosc limbi străine de mare circulaţie, ca engleza şi franceza, sunt mult mai slab remuneraţi, salariile pornesc de la 300 de euro şi nu depăşesc 500 de euro.

Foarte vânate sunt posturile din marketing, pentru că şi câştigurile sunt decente. Salariul de începător este de circa 600 de euro şi trece de 1.000 de euro când candidatul are experienţă de peste cinci ani.

Pentru începători, accesul pe piaţa muncii este destul de dificil. Mulţi nu au pregătirea necesară pentru domeniul în care vor să lucreze, iar pretenţiile salariale sunt mari. Angajatorii spun că pierd mult timp cu trierea CV-urilor pe care le primesc, pentru că foarte multe dintre ele nu se pliază pe cerinţele postului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri