BUSINESS CLUB | Ce se întâmplă cu programul „Prima Casă”

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24

Fără o creştere a plafonului programul se va încheia anul acesta mult mai devreme decât de obicei. Potrivit Fondului de Garantare, în momentul de faţă mai sunt garanţii 182 de milioane de lei, care ar ajunge pentru aproximativ 1.440 credite. La cât de mare a fost cererea până acum, plafonul actual va fi epuizat cel mai probabil la începutul lunii viitoare.

În timpul negocierilor privind legea dării în plată, băncile au avertizat că posibilitatea singerii totale a creditului prin predarea locuinţei va bloca programul Prima Casă. Speriaţi că vor rămâne fără finanţare pentru achiziţia unei locuinţe, clienţii băncilior s-au grăbit să contracteze creditele garantate de stat înaintea votului final al legii. Astfel, programul Prima Casă şi-a dublat ritmul în primele luni ale acestui an.

Dacă anul trecut au fost acordate garanţii de 530.000 de lei în perioada 1 ianuarie-20 aprilie, anul acesta, garanţiile atrase în acelaşi interval de timp au sărit de un milion de lei.

Potrivit Economica, patru bănci, BRD, Credit Agricole, Banca Transilvania și ING Bank deja au epuizat sumele alocate pentru Prima Casă. Şi, în paralel cu o eventuală suplimentare a plafonului, garanţiile nefolosite până acum ar putea fi redistribuite de la băncile care nu au utilizat toţi banii la cele care au dosare de credit aprobate dar nu mai au garanţii de stat la dispoziţie.

În cele din urmă programul Prima Casă a fost scoas de sub incidenţa dării în plată, ceea ce înseamnă că se va putea derula în continuare fără să fie afectat în vreun fel. Cel mai probabil clarificarea acestei situaţii va reduce şi ritmul în care sunt cerute credite garantate de stat, mai ales că mulţi dintre cei care voiau să îşi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă şi-au depus deja dosarele în primele luni ale anului.

Interesul este mare pentru creditele Prima Casă deoarece avansul lor este de doar 5%, iar dobânda este la două procente peste ROBOR. Iar diferenţa faţă de împrumuturile standard ar putea creşte şi mai mult după ce unele bănci au anunţat că, din cauza dării în plată, vor cere un avans mai mare la împrumuturile ipotecare din afara programului Prima Casă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri