BUSINESS CLUB. Cum se pregătesc tinerii din România de pensie

Data publicării:
pensie 1

Acest entuziasm este benefic şi este bine că tinerii se gândesc la ziua de mâine. Dar oare ştiu tinerii cum să îşi pună deoparte banii de care au nevoie? 80% dintre ei spun că ştiu. În realitate, însă, educaţia financiară nu a fost niciodată punctul forte al populaţiei, indiferent de vârstă.

Aproape toţi angajaţii tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au răspuns chestionarului ING Asigurări de Viaţă sunt siguri că pensia de stat nu le va ajunge în momentul în care se vor retrage din activitate. În aceste condiţii, jumătate dintre ei se consideră responsabili pentru propriile venituri pe care le vor avea la bătrâneţe. Însă, pentru moment doar 12% reuşesc să strângă bani pentru pensie.

Studiul nu arată de ce procentul este atât de mic, însă explicaţiile nu sunt prea multe. Fie tinerii chestionaţi câştigă prea puţin, fie sunt incapabili să îşi gestioneze propriii bani. Nu este neapărat vina lor. Educaţia financiară rămâne în continuare o problemă în România şi nimeni nu îi învaţă pe tineri regulile de bază ale construirii unui buget personal. Însă tinerii chestionaţi de ING par educaţi financiar într-o oarecare măsură. 80% dintre ei înţeleg o anumită parte a modului de funcţionare al sistemului de pensii private. Adică înţeleg că, dacă au o pensie privată, nu vor fi nevoiţi să îşi împartă cu alţi pensionari banii care s-au strâns în contul lor. Însă studiul arată că doar o treime dintre tineri ştiu cât cât îi costă lunar cotizaţia la un fond privat de pensii.

Cunoaşterea vagă a acestor mecanisme este poate unul dintre motivele pentru care tinerii au planuri extrem de ambiţioase pentru pensie. Aproape 70% dintre tineri cred că banii strânși până la bătrânețe îi vor ajuta să iasă la pensie înaintea vârstei legale. Jumătate dintre ei spun că vor avea astfel și timpul și fondurile necesare pentru călătorii în străinătate. Peste 60% spun că, după ce vor ieși la pensie se vor ocupa de de hobby-urile proprii și foarte puțini sunt cei care cred că vor continua să lucreze ca să își rotunjească veniturile.

Însă, înaintarea în vârstă aduce și o viziune mai realistă asupra viitorului. Într-o altă categorie de viitori pensionari, cei care acum între 36 și 45 de ani, numărul celor care cred că își vor permite să călătorească în străinătate este mult mai mic. Asta cu toate că, peste 70% dintre ei reușesc să strângă bani lunar pentru pensie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri