Sari la conținut

BUSINESS CLUB. Darea în plată ia o pauză

Este prima etapă a discuţiilor după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis actul normativ legislativului. Parlamentarii promit că la reexaminare vor ţine cont de opiniile sectorului bancar.

De cealaltă parte a baricadei se înteţeşte presiunea. Bancherii îi au acum aliaţi pe dezvoltatorii imobiliari care vor avea de suferit mai mult decât băncile. Iar impactul va fi rapid.

Sunt multe ansambluri rezidenţiale ridicate tocmai pentru a se adresa celor care accesează „Prima Casă” și, în condiţiile în care darea în plată va intra în vigoare, programul guvernamental ar putea să se blocheze total. În aceste condiţii, nu ar mai avea cui să vândă.

Dar şi alte segmente, cu preţ mai mare ar fi asfectate, dat fiind că băncile au anunţat deja că ar putea cere un avans de 35-40%.

Unul dintre efectele înăspririi normelor de creditare va fi ieftinrea locuinţelor. O cifră avansată de brokeri ar fi de 15%.

Steven van Groningen, şeful unei bănci: „Şi programul Prima Casă, care e foarte atractiv, cu un avans de 5%, nu va rămâne întotdeauna. Atunci problema de avans este foarte importantă și atunci nu putem să vorbim despre darea în plată dacă nu discutăm şi despre ce vrem: să stimulăm populaţia să cumpere casă sau să stea cu chirie?”

Bogdan Ivan, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari Urbanis: „Am putea discuta despre o scădere a pieţei imobiliare şi a construcţiei de locuinţe de 80-90 la sută, ceea ce din punctul nostru de vedere ne va duce în perioada crizei imobiliare din 2009”.

Ar exista totuşi un segment bancar care ar putea fi favorizat de legea dării în plată, de fapt de restricţiile care ar apărea după ce vor fi înăsprite condiţiile. Băncile de economisire creditare ar putea avea de câştigat dacă ar fi aşa. Sunt cele la care o perioadă se economisesc bani care apoi devin avans pentru creditul de casă. Şi la ce se economiseşte se mai adaugă şi o subvenţie de la stat.