BUSINESS CLUB. Diploma nu garantează priceperea

Data publicării:
diploma

Liviu Rogojinaru este unul dintre patronii care încearcă de luni în şir să găsească muncitori calificaţi pentru firma sa de mobilier şi amenajări interioare. Din 1993 şi pînă acum, fiecare an a însemnat noi şi noi concesii făcute noilor săi salariaţi.

Liviu Rogojinaru nu este singurul patron care consideră că România duce lipsă de angajaţi calificaţi. Diploma nu îi mai ajută pe tineri, atunci când trebuie să îşi găsească o slujbă.

„Eu m-am izbit de asta, caut un electrician, caut chimist cu disperare, de 6 luni, un an, am de-a face cu tot felul de indivizi care îmi flutură niște petice de hârtie cum că ar fi specializați și mi-e frica să nu își bage degetele în priză, că mai și răspunzi pentru ei”, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

În multe cazuri, învăţătura căpătată în şcoală a rămas în urma vremurilor.

„Avem aceeași programă ca cea anterioară anilor 90, spre deosebire de alte țări, Cehia, Slovenia, care și-au adecvat curicula la realitățile economice”, subliniază Ştefan Vlaston, profesor şi reprezentant Edu-Cert.

O soluţie pentru debutanţi ar fi ca tinerii să înceapă lucrul înainte chiar de absolvire.

Goana după o diplomă rămâne fără miză, mai ales pentru cei potriviţi să devină, de exemplu, strungari, tâmplari sau electricieni. Mulţi dintre cei care ştiu meserie au plecat să lucreze peste hotare.

Penuria de lucrători calificaţi este mai gravă în România decât în alte ţări. Experţii în resurse umane explică asta prin faptul că la noi natalitatea scade şi populaţia îmbătrâneşte. Prin urmare, e în cădere liberă şi numărul muncitorilor calificaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri