Business Club | Ministerul Finanţelor pune tunurile pe ONG-uri. Care ar fi miza

Data publicării:
ong declaratie

Ministerul Finanţelor vrea să ia la bani mărunţi organizaţiile neguvernamentale care primesc donaţii prin redirecţionarea din impozitul pe venit datorat de cetăţeni. Adică acel cuantum de 2%. În prezent, nimeni nu controleaază modul în care sunt cheltuiţi acei bani sau dacă sunt alocaţi pentru scopurile declarate. Sigur, nu e nimic rău ca statul să verifice ce se întâmplă cu banii contribuabililor...deşi buba mare s-ar putea să nu fie acolo. Dar dacă aceste controale indică, să spunem, nereguli pe ici pe colo, atunci statul ar putea să vină şi să spună că modifică legea astfel încât cetăţenii să nu mai poată opta pentru redirecţionarea celor 2 procente către ONG-uri. Caz în care banii merg direct la stat.

Pentru câteva asociaţii care poate călcă strâmb, dacă se va dovedi acest lucru...vor avea de suferit toate. Şi statul mai adună câţiva bănuţi în buget. E un scenariu ipotetic, desigur, dar din el ne putem da seama cine are de câştigat.

Ministerul Finanţelor va demara controalele la toate fundaţiile, asociaţiile non-profit şi organizaţiile de acest fel care primesc donaţii de la persoanele fizice, în urma redirecţionării din impozitul pe venit prin intermediul formularului 230.

Controalele vor viza şi anii trecuţi. Dacă vor fi descoperite nereguli, atunci statul ar putea declanşa proceduri de recuperare a banilor. Noua lege a fost gândită pe baza unor date constatate de Curtea de Conturi în urma unui control la Finanţe, încheiat în 2016.

Instituţia a ajuns la concluzia că legislaţia din prezent nu-i obligă pe cetăţeni să informeze statul cu privire la beneficiarii banilor redirecţionaţi din impozitul pe venit.

Sorin Ioniţă, preşedinte Expert Forum: „Ofensiva anti-ONG este pe tema Soros şi nu avem niciun motiv să suspectăm buna-credinţă de la ei şi chestia nu pleacă de la finanţe. Avem toate motivele să suspectăm rea-credinţă”.

Potrivit datelor ANAF, în 2015, fundaţiile şi asociaţiile non-profit au primit de la persoanele fizice aproximativ 138 de milioane de lei. Curtea de Conturi susţine că nimeni nu a verificat cum au fost cheltuiţi aceşti bani şi există suspiciuni că o parte din această sumă nu ar fi fost alocată scopurilor declarate.

Statisticile de la acea vreme arătau că printre organizaţiile neguvernamentale care au primit cele mai mari sume se numără cele care susţin persoanele cu autism sau pe cele bolnave de cancer. Adică entităţi care, în multe cazuri, acţionează în beneficiul societăţii, asigurând de cele mai multe ori servicii pe care statul, din diverse motive, nu le furnizează.

Carmen Uscatu, fondator ,,Dăruieşte viaţă": „Ne dorim transparenţă, dorim să fim verificaţi, dar să fie transparenţă şi din partea ministerului de finante.

Dar, ceea ce văd eu e brambureala de la ministerul de finanţe, unde domnul Teodorovici nu înţelege absolut nimic despre activităţile unor ONG-uri, a tuturor ONG-urilor din ţară, nu are o imagine de ansamblu. Şi încearcă acum în baza unor informaţii pe care le primeşte nu ştiu de unde să reglementeze activităţile ONG-urile”.

De la începutul anului, statul a încercat prin diverse metode, să pune beţe în roate ONG-urilor. Din acest an, formularul 230 - cel prin care persoanele fizice donează 2% din impozitul pe venit - se depune personal la Fisc, prin poştă sau electronic. Organizaţiile neguvernamentale au atras atenţia că această măsură îi va descuraja pe mulţi cetăţeni - în condiţiile în care asociaţiile non-profit se puteau ocupa până acum de strângerea şi înregistrarea acestor declaraţii. O dată cu Revoluţia Fiscală de la începutul anului impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10 la sută. Aşadar, şi banii direcţionaţi către ONG -uri sunt mai puţini. Guvernul a încercat să repare această situaţie în luna martie, dar a făcut-o doar parţial. Cota redirecţionată către asociaţii şi fundaţii a crescut de la 2% la 3,5% - dar numai pentru acele organizaţii neguvernamentale care furnizează servicii sociale. În cazul organizaţiilor care nu se ocupă cu astfel de servicii, cota a rămas la fel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri