Sari la conținut

C.T. Popescu: Absenteismul s-a hotărât să vină la un soi de vot în stradă

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus că în ultimii 27 de ani nu a mai văzut un partid care să meargă împotriva tuturor organismelor justiției cum se întâmplă acum cu coaliția PSD-ALDE, cu legile justiției. Jurnalistul a spus, de asemenea, că protestele de duminică sunt rezultatul absenteismului de la vot, iar „oamenii s-au hotărât să vină la un soi de vot în stradă, împotriva unei idei nocive”.

„Mă bucur să văd atâția oameni, sunt mulți, sunt mai mulți decât speram eu, nu sunt doar în București, sunt și în alte orașe ale țării, ceea ce închide acum opoziția la aceste legi ale justiție pe care le împing în continuare cu o obstinație cum n-am mai văzut în 27 de ani postrevoluționari, n-am mai văzut un asemenea partid care să meargă împotriva tuturor. Nimeni n-a venit să apere aceste legi. N-ați văzut niciodată o manifestație atât de mare care să-i sprijine pe ei. Toate organismele justiției din țară - DNA, CSM, DIICOT, ICCJ - s-au pronunțat împotriva acestui pachet de legi și acum avem și oamenii din stradă și lucrurile nu au ajuns în apropierea adoptării acestei legi. Cu acești oamenii în stradă se vede că PSD-ALDE sunt singuri împotriva tututor. Oamenii sunt dispuși să-și ia din timpul lor liber pentru a încerca să oprească acest atac al PSD”, relatează jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

În iarnă, la început a fost o reacție împotriva unor persoane fizice - Iordache, Dragnea, Grindeanu - însă când perioada de vârf a fost depășită, această înșelătorie împotriva tentativei de a obstrucționa justiția de către partidele la putere, a fost un protest ridicat la putere maximă”, adaugă jurnalistul.

„Dacă se ajunge la această coliziune între stradă și parlament, pașnică cum ar trebui să fie, avem consecința absenței de la vot de anul trecut. Avem acum absenteismul care s-a hotărât să vină la un soi de vot în stradă, împotriva unor idei nocive”, adaugă Cristian Tudor Popescu..

În momentul în care Tudose a comunicat că trebuie să plece din parlament Plumb și Shhaideh, pentru probleme penale și înainte de Cex, Tudose s-a dus la Iohannis, spuneam atunci că epoca Dragnea s-a sfârsit. Asta nu înseamnă ca de a doua zi e debarcat, dar atotputernicia sa de tip ceauşistoid a încetat. Și acum avem o nouă confirmare dură pentru Dragnea. După ce a dat sfoară în întreaga ţară că intra legile justiției de urgență, iată că, în ultimul moment, au fost blocate. Cred ca tot de Tudose. E foarte logic. Spuneam atunci că dacă Tudose a avut sângele rece să pronunțe cuvintele „ probleme penale” și că nu dă bine la Bruxelles, aşa ceva lovește în temelia ideologică a PSD, de la alegeri. Adică Soroș, multinaționale, Bruxelles. Dacă a avut sângele rece Tudose, dobândit, probabil, printr-un antrenament deosebit în diverse instituții pe care le-a frecventat, instituții în general cu grade militare, atunci e clar că tot Tudose e cel care a pus frână și în acest weekend. Indiferent ce se întâmplă luni, deja are Dragnea o mare problemă, în clipa în care i se amână decretul dat ca pe vremea lui Ceauşescu: Se vor băga legile”, adaugă jurnalistul.

În București și în alte zeci de orașe din țară au loc la această oră proteste. „Continuăm ce am început iarna trecută”, „Nu vrem să fim o nație de hoți”- asta spun românii care au ieșit din nou în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de Guvern. Oamenii cred că doar prin solidaritate vor putea învinge. Sunt nemulțumiți de planul de modificare a legilor justiției și de faptul că, spun ei, Parchetul devine subordonat intereselor politice. Sunt nemuțumți și de fapul că senatorii au dat luni un raport negativ unui proiect de lege care-i împiedica pe cei condamnaţi penal să ocupe funcţia de preşedinte al ţării.

Pe aceeași temă