C.T. Popescu: Se încearcă o nouă diversiune, la 28 de ani de la revoluție

Data actualizării: Data publicării:
ctp vorbind

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre dezvăluirile din dosarul revoluției din 1989. E de părere că varianta prezentată de procurorul Dan Voinea, potrivit căruia mitingul din 21 decembrie a fost spart de un grup de manifestanți timișoreni, se apropie mai mult de ceea ce s-a întâmplat, cu adevărat, în decembrie 1989.

Cristian Tudor Popescu: „Varianta prezentată de procurorul Dan Voinea e mult mai apropiată de realitate. Cred că e important să ne gândim la asta și să analizăm ce s-a întâmplat atunci, la miting, pentru că se încearcă o nouă diversiune, după 28 de ani, dincolo de cea teroristă de după 22 decembrie 89, și anume diversiunea lovitură de stat, nu revoluție. Adică ce ar rezulta din varianta procurorilor militari prezentată în acel comunicat: ar putea să rezulte, mai ales în interpretarea unor politicieni și jurnaliști de atunci, care nu mai contenesc acum să spună: vedeți, v-am spus eu, a fost o lovitură de stat, care au făcut ca de-a lungul anilor ce s-a întâmplat atunci să fie numit în bătaie de joc „loviluție”, „înghesuială”, „aglomerația din decembrie”.

Diversiunea e că cei care au organizat diversiunea teroristă de după 22 decembrie 89 cu acei teroriști inexistenți, dar care a dus la moartea atâtor oameni, sunt și cei care au montat, au manipulat, au instigat înainte de 22 decembrie, deci la Ttimișoara, la București, în țară, pentru izbucnirea revoluției. Deci că manifestanții ieșiți în stradă au fost declanșați, manipulați de această grupare care a luat puterea prin lovitură de stat după 22 decembrie 89.

Scopul e îndreptarea în momentul actual a atenției către Occident, către străinătate – străinătatea e cea care a manevrat și în combinație cu respectivii l-au dat jos pe Ceaușescu. Este foarte utilă în aceste momente de xenofobie, de antioccidentalism ale puterii actuale, care vrea să scoată România din Europa, această teorie a complotului extern, în colaborare cu agenți interni, care ar fi declanșat revoluția: deci revoluția nu aparține românilor, nici gând n-aveau să iasă în stradă, îl iubeau pe Ceaușescu, numai Bruxelles, americanii, Yalta, Malta, ăștia i-au scos în stradă. Asta e noua diversiune.

În momentul în care s-a declanșat sunetul acela despre care se tot vorbește - nu acel sunet a dus la destabilizarea masei de oameni din piață. În momentul în care acel sunet - spune procurorul Voinea că era o problemă tehnică a boxelor de sunet ale televiziunii, nu știu dacă a fost așa, dar în momentul acela, un grup de timișoreni,așa cum spune procurorul Voinea, este corect și acele informații le am de la participanți la miting pe care îi cunoșteam foarte bine și cu care am discutat după aceea, au început să strige: „Timișoara, Timișoara!, Jos Ceaușescu!”.

Cei din jurul lor, cetățeni obișnuiți care participau la miting, femei în special, s-au speriat de aceste strigăte. Au încercat să pună o distanță, să fugă de acolo de unde se auzeau. Vă dați seama ce însemna „Jos Ceaușescu” în aerul acelei zile? De acolo a plecat busculada, s-au înțepat cu vârfurile steagurilor, de acolo a plecat busculada care s-a transmis în mulțime. Deci nu a luat-o la fugă mulțimea din pricina acelui sunet a cărui origine nu știu care este, dar cei care au generat busculada, ruperea careurilor de manifestanți, sunt acel grup de timișoreni pe care eu i-am întâlnit ieșind dinspre strada Mendeleev, cred, spre Piața Romană.

Erau, cred, un grup de 10 tineri, nu mai mult de 30 ani, cu bandeorole negre legate pe frunte și mergând pe carosabil, în sfidarea regulilor de circulație, strigând „Timișoara, Timișoara!”.

De acolo a început, să zic, revoluția mea, pentru că împreună cu prietenii care eram ne-am alăturat acestui grup de timișoreni. Revoluția din stradă din România, la Timișoara, la București, la Cluj, în toate orașele în care oamenii au ieșit în stradă, a fost o revoluție a oamenilor, a celor care și-au înlăturat frica și au ieșit în stradă. Nu i-a manevrat și nu i-a manipulat nimeni să facă asta. Ce s-a întâmplat după aceea, după 22 decembrie, asta n-a mai stat în puterea celor din stradă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri