Câinele cu brevet de salvare din avalanșă

Data publicării:
caine salvamont neamt

Serviciul Salvamont Neamţ are, în premieră, un câine de salvare. Erik este un mascul din rasa Malinois şi este unul dintre cei mai valoroşi din ţară. Are brevet de salvare din avalanşă şi specializare pentru căutarea de persoane rătăcite, care nu mai au nicio posibilitate de comunicare. Din toamnă, câinele va fi antrenat şi pentru căutare acvatică.

Ionuţ l-a primit cadou pe Erik pe vremea când câinele avea doar patru luni. La scurt timp a început dresajul cu el.

„Ne plimbam în pădure, în trupuri de pădure, mergeam, mergeam...şi la un moment dat el mergea cu soția, mergeam-mergeam și mă ascundeam la început ascunziș după un copac, după doi metri și a început să vină, a început să vină, să vadă ce se întâmplă ... Îl lua soția și se întorcea și de la un kilometru să mă găsească”, a explicat salvamontistul.

Munca pentru obţinerea brevetului de căutare şi salvare nu a fost una uşoară.

Câinele are o personalitate de la zi la alta diferită, el este o ființă vie, nu e un robot. Trebuie să știi cât să interacționezi cu el, când are zile de bine, când n-are chef. Înainte de examenul lui am avut trei copii care m-au ajutat, trei voluntari. I-am ascuns într-o groapă de zăpadă pe pârtia Veverița, i-a căutat, i-a găsit și noi am plecat la examinare, aia a fost prima căutare în zăpadă a lui Erik”, a povestit Ionuț Pascu.

Mai mult, câinii de salvare şi căutare au un regim special de viaţă.

„Fac un apel și o rugăminte către oamenii care sunt pe munte și care întâlnesc un asemenea câine, să le fie totalmente indiferent, să nu-l bage în seamă, să nu încerce să-l hrănească, să nu încerce să-l mângâie, să nu încerce să-l pupe, este un cățel care are o treabă de făcut”, a atras atenția salvamontistul.

Câinele a fost primit cu braţele deschise în echipa salvamontiştilor din Neamţ.

Este un mare pas înainte și pentru victimele implicate în diverse accidente montane, este practic o creştere semnificativă a ratei de supravieţuire. Un câine bun, de salvare, practic, suplineşte în cazul unor avalanșe peste zece unități umane”, a explicat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

În zona montană a judeţului Neamţ sunt cinci-şase cazuri de persoane accidentate sau rătăcite în fiecare săptămână. Erik este singurul câine salvamont din Moldova, care este atestat oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri