CAMERA ASCUNSĂ. Cum sunt plimbați bolnavii prin spitale, din cauza unor hârtii

Data publicării:
17042013 camera ascunsa spitale

Prima oprire e la biroul de internare al unui spital din Bucureşti. Cu biletul de trimitere de la medicul de familie, dar fără adeverinţa de asigurat, echipa Digi24 a încercat să se interneze pe secţia de medicină internă.

„Vă căutăm noi (n.r. pe internet) dar, dacă pe mine mă întreabă Casa, cu ce dovedesc că dumneavoastră sunteţi asigurat? Eu cu ce dovedesc?”, a fost replica primită.

Un bolnav ar trebui să amâne internarea sau, cu bunăvoinţa angajaţilor spitalului, se face internarea, iar adeverinţele sunt aduse ulterior.

Echipa Digi24 a încercat şi la un spital de urgenţă. Aici, pe lângă biletul de internare e nevoie şi de o semnătură de pe secţie.

Nici aici angajatul nu ştie cum e cu sistemul informatic, dar pe calculatorul pe care îl are în faţă este un sistem informatic în care, de-a lungul anilor, s-au investit 120 de milioane de euro.

La un click distanţă sunt toate informaţiile despre pacienţi. Se introduce codul numeric personal, un cod de verificare şi imediat sistemul oferă răspunsul. Persoana respectivă e asigurată sau nu. Ar fi nevoie de adeverinţe şi alte acte doar dacă sistemul ar da răspunsul negativ.

Dar, în alt spital, la biroul de internări nici măcar nu există un computer. Tot cu foaia şi pixul se lucrează, de parcă internetul nu a fost inventat încă.

Totul se întâmplă în ciuda deciziilor trimise de reprezentanţii Casei de Asigurări a Municipiului Bucureşti, prin care li se cere angajaţilor din spitale să folosească sistemul informatic şi să nu-i mai pună pe pacienţi pe drumuri.

Faptul că până acum nimeni nu le-a cerut explicit să nu le mai solicite documente în plus pacienţilor i-a lăsat să funcţioneze într-o anumită inerţie. În situaţia în care dânşii nu înţeleg lucrurile astea, vom trece la măsuri şi la sancţiuni”, a declarat profesorul doctor Gheorghe Iana, preşedintele Casei de Asigurări a Municipiului Bucureşti.

În fiecare dimineaţă, sediul Casei de Asigurări de Sănătate din Bucureşti este plin de oameni veniţi să obţină adeverinţele cerute de spitale şi policlinici. Din cauza aglomeraţiei, unii pacienţi trebuie să aştepte chiar şi zece zile până obţin actele necesare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri