CAMERA ASCUNSĂ. Plătești online doar dacă stai la coadă

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-18-17h45m49s17

Dar două dintre ele au hotărât să nu faci nicio plată prin ghișeul virtual până nu treci pe la ghișeul real. Sau chiar pe la mai multe ghișee reale chiar.

Reporterul Digi24 încercat să plătească timbrul de mediu pe ghișeul.ro în Buzău și a reușit acest lucru în cinci minute.

Pentru asta a fost creat ghișeul.ro, ca să îl scutească pe cetățeanul care vrea să își achite dările de drumul care îi omoară timpul.

Și totusi nu e valabil pentru orice cetățean. E valabil pentru cel din Buzău, dar nu și pentru cel din sectorul 3 al Capitalei. Bucureșteanul care intră pe ghișeul.ro află că instituția a blocat momentan plățile fără autentificare. Instituția, adică primăria, vrea să te vadă ca să te lase să platești online. Dar nu îți spune unde să mergi, asa că bați din usă în ușă.

După mai bine de 2 ore pierdute şi aproape 30 de kilometri parcurşi prin Bucureşti, reporterul Digi24 a ajuns şi unde trebuia. A aflat și şi care e procedura ca să poată accesa corect ghişeul.ro. Trebuie să completeze un formular, ca să primească un cod unic. Apoi trebuie să se așeze din noul la coadă, ca să își înregistreze formularul, astfel încât să își poată plăti taxele de acasă.

Riscuri de securitate

Și toate astea din motive de securitate, spun oficialii. „Aşa este. E vorba de securitate”, spune Daniela Rus, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Sector 6.

Riscul este doar ca, la un moment dat, cineva să-și plătească impozitul și tu să nu știi. Pe cine deranjeaza asta?

„Au fost situaţii în care contribuabilii şi-au dat un nume fals, au băgat un CNP pe care-l ştiau, au plătit o sumă şi noi ne-am trezit cu o sumă încasată pe un nume aiurea. Nu ştiam ce să facem cu banii respectivi pentru că nu puteam să-i alocăm nicăieri”, explică Ilie Iulian, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Sector 3

Asadar, pentru că un cetățean care s-a dat drept Alain Delon a facut plata în numele nimănui, sute de mii de bucureșteni din sectoarele 3 si 6 trebuie să facă drumul până la ghișeul direcției de finanțe.

Nu e de mirare că, la sectorul 3, numai 7.000 de oameni au fost dispuși să facă asta. Cu toate că, dacă îi întrebi, jumătate din românii cu venituri medii ar vrea sa fie scutiți de drumuri, măcar când au bani de dat. Pentru că românii cu venituri medii muncesc ca să intre în această categorie, nu au vreme să bată pe la ușile birocraților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri