Campanie mobilă pentru reînnoirea actelor de identitate

Data publicării:
buletine

Ioana are 15 ani, dar nu a avut niciodată buletin. Face parte dintr-o familie numeroasă şi, cu toate că locuieşte la doar 16 kilometri distanţă de Iaşi, nu a avut bani să-şi facă actul de identitate.

„N-a avut timp. Sunt copii mulţi, e greu cu şase copii la părinţi şi e greu. E greu de bani,” spune bunica fetei.

Şi nu este un exemplu izolat. Sunt oameni care nu mai au buletin valabil de câţiva ani. Special pentru aceste persoane, autorităţile au lansat o campanie mobilă. Angajaţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor merg din localitate în localitate şi preiau actele celor care doresc să-şi reînnoiască buletinul. Oamenii trebuie doar să plătească taxa de 12 lei.

Chiar periodic, la trei luni de zile este indicat să vină pentru că sunt mulţi oameni cărora chiar le este greu să meargă în oraş să-şi înlocuiască buletinul,” precizează Stelian Turcu, primarul comunei Leţcani.

În judeţul Iaşi sunt 20 de mii de persoane fără documente valabile. Poliţiştii locali le-au trimis adrese prin care i-au anunţat că trebuie să-şi reînnoiască actele, dar în peste 60 % dintre cazuri au constat că oamenii se află în străinătate.

Sunt aproximativ 20 de mii de restanţieri, din care aproape 12 mii sunt în Iaşi, municipiu, restul sunt în comune. Avem cărora le-au expirat de 5, 6, 8 ani, nu ai ce să le faci, decât să faci o menţiune în baze că e plecat în străinătate,” explică Renata Marin, director DLEP Iaşi.

Campania mobilă se va desfăşura în 26 de comune arondate municipiul Iaşi până în luna aprilie. Persoanele care refuză să-şi reînnoiască actele pot fi amendate de către poliţişti locali cu sume cuprinse între 40 şi 80 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri