Capitala are buget. Consilierii au reuşit să-l aprobe la a șasea încercare de la începutul anului

Data publicării:
5267411-Mediafax Foto-Alexandru Solomon

Actualizare ora 16.00 Bugetul Capitalei a fost aprobat, după aproape cinci ore de la începerea ședinței. Au fost 30 de voturi pentru și șapte abțineri. Reprezentanții PPDD anunțaseră că se vor abține, iar consilierii PDL au părăsit sala, boicotând votul. 

La proiectul de buget au fost depuse circa 60 de amendamente, cele mai multe controverse stârnindu-le investițiile mici pentru reabilitarea unor străzi din sectoarele 5 și 6.

Până la această oră, circa 20 din cele 46 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi fuseseră aprobate.

Consilierii generali ai Capitalei au eșuat, săptămâna aceasta, de trei ori în încercarea de a se strânge la serviciu pentru a lua în discuție și a aproba proiecte mari. Între ele chiar bugetul Primăriei Capitalei pentru 2013. Pe lângă acest punct, sunt în așteptare alte 46 de proiecte care nu au reușit să strângă nici măcar numărul necesar de consilieri prezenți pentru a ține ședința.

Bugetul Primăriei Capitalei pe 2013 este cu aproape un miliard de lei mai mic decât cel din 2012, când a însumat 4,6 miliarde lei. Și anul trecut bugetul a fost aprobat la limită, de numai 28 din cei 55 de consilieri generali. Mare parte a banilor au mers pentru susținerea celor două regii subvenționate de Primărie – RADET și RATB.

Este foarte posibil ca și astăzi să existe tensiuni, amendamente și nemulțumiri.

Sâmbătă, consilierii s-au adunat în jurul orei 10.00, dar imediat au luat o pauză.

După pauză, ei au început să aprobe proiecte de pe ordinea de zi, între care cel al telegondolei. Deocamdată nu se știe care va fi traseul acesteia, dar va parcurge 10 kilometri și se va realiza cu bani europeni. 

Un alt proiect aprobat este fuziunea dintre Elcen și RADET într-o singură societate, SACET. Prin fuziunea aceasta, spunea primarul Sorin Oprescu, bucureștenii nu vor mai plăti agentul termic, dacă se va găsi finanțarea necesară pentru reparații.

Ședință boicotată vineri

Consilierii generali ai PSD şi PNL, care ar putea asigura singuri cvorumul şedinţelor, nu au intrat vineri în sală, chiar dacă erau prezenţi la grupurile partidelor. Din cei 55 de consilieri generali, doar 10 au venit la şedinţă. Lipsa de cvorum l-a iritat pe primarul Sorin Oprescu.

„În primul rând e vorba de respectul pentru bucureşteni. Am discutat până acum 18-23 de ore, dacă adun toate zilele, cu toții, amendamentele tocmai pentru a putea sa acomodăm bugetul. Se discută probabil pe holuri sau în alte conclavuri”, a spus Sorin Oprescu.

În schimb, consilierii PSD stăteau la acea oră de vorbă, în Primărie, cu Robert Negoiţă şi Marian Vanghelie, primarii sectoarelor 3 şi 5.

Se lucrează, PSD şi PNL, toate lucrează la buget. Bugetul a fost pe site şi a tot fost schimbat, să ştiţi, şi de primarul general”, a dat asigurări Marian Vanghelie.

Primarul Capitalei şi consilierii generali nu se înţeleg, în primul rând, asupra subvenţiilor. În timp ce Sorin Oprescu vrea o diminuare a bugetului pentru subvenţii la RADET şi RATB cu 40%, consilierii cer ca scăderea să nu depăşească 15 procente.

Consilierii generali de la PDL resping, însă, întregul buget.

Bugetul a fost construit greșit, e un buget al sărăciei şi nu se dorește atragerea de bani și majorarea bugetului Capitalei prin atragerea de venituri și se merge doar pe cheltuirea bugetului existent și atragerea de imprumuturi care vor trebui plătite la un moment dat”, spune Silviu Văduva.

Proiecte în așteptare

În acest timp, multe proiecte aşteaptă finanţare, ca să poată fi demarate. În pericol sunt şi proiectele cofinanţate din fondurile europene, pentru care primăria nu-şi poarte achita cota sa. Bugetul din acest an al primăriei este de aproximativ un miliard de euro.

Cei mai mulţi bani ar urma să fie alocaţi cheltuieilor de investiţii:1,25 miliarde lei, în timp ce pentru RADET şi RATB municipalitatea ar putea da 817 de milioane de lei, conform formei iniţiale a proiectului.

La categoria lucrări sunt prevăzuţi 15 milioane lei pentru pasajul subteran de la Piața Presei, 5 milioane lei pentru pasajul pietonal de la Piața Romană, iar alte de 40 milioane lei ar urma să meargă la construcţia pasajul rutier de la intersecția Strada Brașov cu Bulevardul Ghencea. Pentru pasajul rutier subteran de la Piața Charles de Gaulle ar urma să fie alocat un milion de lei. De asemenea, pentru modernizarea Patinoarului Flamaropol ar urma să fie daţi 5 milioane lei.

Bugetul general al Capitalei

Bugetul total: 4,5 miliarde de lei

Cheltuieli investiţii: 1,25 miliarde de lei

Subvenţii RADET ŞI RATB - 817 milioane de lei

Şantiere noi în Capitală

pasajul subteran de la Piaţa Presei - 15 milioane de lei

pasajul pietonal de la Piaţa Romană - 5 milioane de lei

pasajul rutier de la Strada Braşov cu Bd. Ghencea - 40 milioane de lei

pasajul rutier subteran de la Piaţa Charles de Gaulle - un milion de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri