Capitala furturilor. Profilul atacatorilor și cum ne ferim de ei

Data actualizării: Data publicării:
hoti

În fiecare zi, în București, cel puțin o persoană este tâlhărită, iar alteia i se sparge casa sau maşina. Sindicaliştii din poliţie spun că majoritatea atacatorilor sunt recidivişti. Psihologii atrag atenţia că, adesea, mare parte din vină o poartă şi victimele. Merg noaptea pe străzi lăturalnice şi fără lumină sau îşi expun la vedere lucruri de valoare.

Femeie: Vine și așa îmi face! Aveam un lanț, un medalion destul de mare. Din instinct am pus mâna pe lanț. Am pus mâna și s-a desfăcut cheița de la spate și a căzut medalionul jos, ală a fugit și când m-am întors era un puști care a venit și a luat medalionul.

Pentru doamna din imagini, întâlnirea cu hoţii a devenit ceva obişnuit. A fost jefuită de trei ori în ultimii doi ani.

Femeie: Era destul de gros portofelul şi geanta nu avea decât o deschizătură, atât! Cum a putut să ia nu îmi dau seama!

Reporter: A băgat mâna în geantă fără să observaţi?

Femeie: Da! Cu degetele!

O altă doamnă, alte experienţe traumatizante. A avut tot trei întâlniri cu hoţii, de fiecare dată în scara blocului, când aştepta liftul: Prima oară mi-a furat buletinul și vreo două sute sau trei de lei. A doua oară l-am prins cu mâna în geantă și a treia oară s-a întâmplat acum. Mi se întâmplă la blocul meu

Specialiştii spun că există un tipar al tâlharului în devenire.

Gabriel Diaconu, psihiatru: Majoritatea sunt bărbați, până în 40 de ani, etnia nu contează, contează educația, mai exact prin absență, contează parcursul pentru că vorbim de oameni care încep încă din prima adolescență, au un contact cu poliția foarte devreme, până în 18 ani.

Strada, o bombă cu ceas

Poliţiştii spun că strada redevine o bombă cu ceas. Asta după ce România ieşise de ceva vreme din bezna anilor 90, ani definiţi prin lipsa de autoritate a forţelor de ordine in faţa unor infractori tot mai motivaţi şi mai specializaţi.

Dumitru Coarnă, liderul unui sindicat al polițiștilor: Majoritatea sunt pe recidivă. Majoritatea vin şi pleacă înapoi în închisori. dacă analizăm recursul compensatoriu constatăm că sunt 90% din infractori recidivişti. Infractori care menţin starea de recidivă, ei vin din închisoare doar pentru a se întoarce acolo. Scopul este de a comite infracţiuni şi apoi sunt prinşi.

Dincolo de cazurile de furt oportuniste, cazurile premeditate pornesc de la victimă în cele mai multe cazuri.

Gabriel Diaconu, psihiatru: Fără dar și poate gura slobodă, de departe induce, conduce și facilitează furtul. Când ne lăudăm cu lucrul luat, cu bunul procurat, cu banii pe care îi faci, vacanțele pe unde ai fost, te pui în acea lumină de amurg în care tâlharul va acționa.

Specialiştii spun că ne putem păzi dacă alegem cu precauţie drumul spre casă, dacă suntem atenţi la lucrurile personale şi suntem un pic mai cumpătaţi în a ne etala lucrurie de valoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri