Video Care e diferența dintre premier și prim-ministru și cine ocupă această funcție? Răspunsurile neașteptate ale unor tineri

Data publicării:
tanar cu ochelari
Tinerii vor o schimbare, dar nu știu prea multe despre cine conduce România Foto: captură video 

Crește numărul tinerilor care caută un loc de muncă stabil în străinătate. Sunt nemulțumiți de sistemul educațional, de sistemul de sănatate, dar și de oportunitățile de angajare pe care le oferă România. Puțini știu însă pe cine trebuie să arate cu degetul de la cârma țării atunci când au o nemulțumire. Vor o schimbare, dar nu știu prea multe despre cine conduce România. 

Nemulțumirile tinerilor sunt nenumărate, dar la fel de multe sunt și variantele când vine vorba de numele șefului Guvernului.

Reporterul a pus o întrebare simplă câtorva tineri întalniți pe stradă: Știți cine este prim-ministrul României în momentul de față? Iată răspunsurile primite:

- Domnul Ciolacu...

- Din câte îmi aduc aminte...domnnul Florin Cîțu?

- Șoșoacă? Dacă nu mă înșel?

Despre atribuțiile pe care le au cei din instituțiile statului, și aici este greu de găsit un răspuns.

Care este diferența dintre premier și prim-ministru?

- Cred că....premierul are mai multe de lucru, dar prim-ministrul are mai multă putere.

- Cine mai reprezintă puterea executivă, alături de președinte?

- Hm......Parlamentul!

- Știi care este diferența dintre premier și prim-ministru?

- E vorba de atribuții?

Soluțiile găsite de tineri pentru problemele lor? Să plece în străinătate.

- Se vede cum merge țara, adică...nu își fac treaba cum trebuie și nu se implică suficient, spune tânărul.

- Dar spune-mi, ai pleca să lucrezi în străinătate?

- Da, depinde de oportunitate.

- Unde ai pleca și ce ai face?

- Păi, nu știu, poate în Anglia, în Franța, în domeniul IT.

***

- Nu oferă oportunități tinerilor pentru dezvoltarea în învățământ și a oamenilor în general, a pensionarilor, spune un alt tânăr.

- Tu ai pleca la muncă în străinătate?

- Sincer, da.

De ce pleacă tinerii din România

Există însă și tineri care au ajuns în străinătate și nu s-ar mai întoarce în România. Andreea este printre ei, are 29 de ani și a plecat cu teamă în America acum 6 ani. Nu știa ce o așteaptă, însă a descoperit o lume cu totul nouă, iar acum se gândește cu regret la faptul că și în România s-ar putea face mai mult.

„Am plecat din mai multe motive, unul dintre ele ar fi motivația financiară. În România nu ai așa de multe oportunități, din păcate. Cred că statul român ar trebui să investească mult mai mult în tineri și să le ofere mai multe oportunități, spre exemplu ar putea să le ofere joburi încă din facultate, să-i facă să lucreze în instituții ale statului sau să lucreze în domeniul pe care îl studiază”, spune Andreea Purcaru, româncă stabilită în SUA.

„Cu ale lor abilități, pot face și mai mulți bani și pot ajunge într-o țară care să îi respecte și mai mult, pe de-o parte. Pe de altă parte, nu uitați că generația asta despre care vorbiți e generația Z, care crede foarte mult în valori, care are nevoie de valori, care are nevoie de un ghidaj și pentru suflet, nu numai pentru buzunar”, este de părere sociologul Gelu Duminică.

Peste 60 la sută din tinerii români nu au încredere în Parlament, Guvern și Președinție, iar numărul tinerilor care părăsesc definitiv România s-a dublat în ultimii 10 ani, potrivit unui studiu citat de G4Media.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri