Care este diferența dintre locuința de serviciu și cea de protocol

Data publicării:
3835367 20mediafax 20foto 20mihaela 20cojocariu-44125

Legea 114 din 1996 a locuinței, actualizată în 2011, prevede regimul locuințelor de serviciu și a celor de protocol.

Distincția vine în contextul în care Guvernul a dat publicităţii miercuri o listă a persoanelor care deţin locuinţe aparţinând statului, care sunt administrate, conform legii de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS). Este vorba despre actuali şi foşti demnitari, dintre care se disting nume precum Ion Ţiriac, Mircea Geoană, Adrian Severin, Gelu Voican Voiculescu sau Mioara Roman.

Cum definește legea tipurile de locuințe

Potrivit legii, locuinţa de serviciu este acea locuință destinată funcţionarilor publici, angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale.

Locuinţa de protocol este cea destinată utilizării de către persoanele care sunt alese sau numite în unele funcţii ori demnităţi publice, exclusiv pe durata exercitării acestora.

Potrivit articolului 57 al legii, locuinţele de protocol sunt proprietate publică a statului, iar administrarea fondului locativ de protocol se face de către Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, care asigură evidenţa, întreţinerea, repararea şi conservarea acestuia, precum şi încasarea chiriei.

Printre cei care beneficiază de locuințe de serviciu se numără preşedintele Romaniei, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi primul ministru, ca reşedinţă oficială.

Reşedinţele oficiale ale persoanelor prevăzute la alin. (1) se atribuie de către Guvern şi sunt puse la dispoziţia lor, împreună cu dotările aferente, pe perioada exercitării funcţiei, de către Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, arată legea.

Lista care cuprinde imobilele cu destinaţie de reşedinţă oficială, precum şi celelalte locuinţe de protocol şi condiţiile pe care acestea trebuie să le îndeplinească, inclusiv cele de dotare şi confort, se stabilesc prin hotărare a Guvernului.

Care sunt beneficiarii locuințelor de protocol

„Pot beneficia de locuinţă de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcţii publice: vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri de stat, miniştrii şi asimilaţii acestora, precum şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Curţii de Conturi, preşedintele Consiliului Legislativ şi Avocatul Poporului, pe durata exercitării funcţiei sau a mandatului.

În plus, atribuirea locuinţelor de protocol se poate face numai dacă aceste persoane nu deţin, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, o altă locuinţă care să corespundă condiţiilor stabilite de lege.

„Locuinţele de protocol se amplasează numai în clădiri cu număr redus de apartamente destinate acestei folosinţe”, se precizează în lege.

Aceste locuințe pot fi ocupate de beneficiarii direcți împreună cu membrii familiei lor.

„Contractul de închiriere a locuinţelor de protocol şi a celor cu destinaţie de reşedinţă oficială încetează de drept în termen de 60 de zile de la data eliberării din funcţie a beneficiarului”, arată legea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri