Cariere trase pe dreapta

Data publicării:
angajati birou

Pentru un angajat, competenţele nu sunt de ajuns. Cariera sa poate fi ţinută pe loc de compania în care lucrează. Sunt mai multe semne care arată că un loc de muncă este lipsit de oportunităţi pe termen lung. În unele companii, mai ales în corporaţii multinaţionale, promovările sunt stabilite doar pe baza evaluărilor realizate o dată pe an. Potrivit unei analize Bloomberg, în această situaţie, angajatul trebuie să adopte o strategie specială. Nu trebuie să aştepte perioada în care sunt stabilite avansările în funcţie, ci are un an la dispoziţie să îşi convingă şefii că merită o promovare. În cazul unui refuz, angajatul poate întreba ce obiective trebuie să atingă pentru a avea şanse mai mari la următoarea etapă de promovare. Dacă îndeplineşte obiectivele, dar este menţinut în aceeaşi funcţie îşi poate căuta un loc de muncă mai bun.

Un semn că o companie nu pune prea mult preţ pe cariera propriilor salariaţi este şi recrutarea unor oameni din afară pentru funcţiile de conducere. Sunt cazuri în care patronii invocă lipsa unor angajaţi suficient de buni în interiorul companiei. Însă această scuză trădează o politică de personal deficitară, care poate sta în calea promovării unor oameni competenţi.

Frustrări mari pot apărea şi din cauza salariilor incorecte. Mai ales când doi angajaţi cu aceleaşi performanţe în aceeaşi funcţie sunt remuneraţi diferit. În loc să îşi distrugă nervii în linişte, angajaţii care se simt nedreptăţiţi îşi pot exprima în faţa şefilor nemulţumirea. În cel mai bun caz, urmează o majorare salarială. În cel mai rău caz salariul rămâne neschimbat, situaţie în care angajatul discriminat trebuie să se gândească serios la schimbarea locului de muncă.

Discriminări pot apărea şi din cauza programului de lucru. Unele companii promovează o falsă flexibilitate a programului de lucru. Chiar dacă au o contribuţie importantă la bunul mers al companiei, mamele care optează să muncească de acasă au şanse mai mici la promovare din simplul motiv că şefii le văd mai rar. Singura lor soluţie pentru un tratament egal este să se asigure că munca pe care o prestează este apreciată de conducere. În caz contrar, riscă să rămână captive în aceeaşi funcţie pentru multă vreme. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri