Sari la conținut
News Alert

Carmen Dan: 80.000 de angajaţi ai MAI vor beneficia de majorări salariale

Aproximativ 80.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor beneficia de majorările salariale decise după discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor MAI care au protestat în faţa sediilor MAI şi Ministerului Muncii. Majorările reprezintă un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar, a declarat, joi, ministrul de Interne, Carmen Dan.

170220_DNA_CARMEN_DANIELA_DAN_01_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei

INQUAM PHOTOS - Liviu Florin Albei

”Urmare a discuţiilor şi a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcţiei de bază, solda funcţiei de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017”, a anunţat Carmen Dan, citată de News.ro.

Ministrul de Interne a mai anunţat că s-a convenit devansarea termenului de acordare a salariului de merit pentru poliţişti din luna august în luna aprilie. În plus, s-a decis eliminarea diferenţelor de salarizare între medicii militari din cadrul ministerului şi medicii civili.

”Fac precizarea că există un efort bugetar în ceea ce priveşte aceste amendamente pentru aplicarea HG nr.1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajaţi ai MAI”, a spus Carmen Dan.

Ea a anunţat înfiinţarea unui grup de lucru la care sunt invitaţi reprezentanţi ai tuturor categoriilor de salariaţi MAI să facă propuneri legate de Legea salarizării unitare, ministrul precizând că MAI nu intenţionează să prezinte sindicatelor un proiecte de grilă de salarizare înainte de a fi colectate propunerile venite din partea angajaţilor.

”Nu ne situăm pe poziţii antagonice (...) Îmi doresc să existe proporţionalitate între munca prestată  şi salariu”, a mai spus Carmen Dan, precizând că problema drepurilor suplimentare ale angajaţilor MAI a căror acordare a fost amânată repetat din 2010 încoace nu poate fi abordată decât gradual. 

Liderii de sindicat au declarat, la ieşirea de la discuţiile de joi cu ministrul de Interne, cu secretari de stat şi cu ministrul pentru Dialog Social, că nu au ajuns la nicio înţelegere, întrucât li s-a propus ca de la 1 aprilie poliţiştii să primească în plus la salariu între 100 şi 300 de lei. Mai mult, aceştia spun că sporurile de dispozitiv şi de pericol au fost eliminate.

Protestul poliţiştilor a început joi, la ora 10.00, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde au venit aproximativ 1.000 de oameni şi la sediul Ministerului Muncii, aflat în apropiere, unde s-au adunat peste 200 de oameni.

Protestatarii cer majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

"Suntem aici pentru Legea salarizării unitare, pentru proiectul de lege despre care se vorbeşte de două săptămâni, dar pe care nimeni nu l-a văzut. Este vorba despre viitorul nostru. Protestăm şi faţă de modul incorect în care a fost aplicată Hotărârea de Guvern numărul 1 cu privire la salariul minim. În momentul de faţă sunt aproximativ 40.000 de poliţişti plătiţi cu salariul minim de 1.450 de lei în care sunt introduse sporuri sub formă de sume compensatorii”, a declarat pentru News.ro Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni Europol.

Liderul sindical a adăugat că sindicaliştii aşteaptă reacţii din partea celor două ministere, pentru că poliţiştii sunt din ultima categorie bugetară, iar salariile lor au crescut din 2008 până în prezent doar cu 59 de lei.

Preşedintele SNAP, Adrian Diugu, a declarat, pentru News.ro, că agenţii de poliţie solicită în primul rând plata sporurilor în raport cu salariul de 1.450 de lei, nu cu cel din 2009. Diugu a explicat că în calcularea sporurilor tuturor poliţiştilor trebui să fie luat în calcul ca bază de referinţă salariul minim brut pe ţară prevăzut în HG 1/2017, respectiv 1.450 de lei.

Preşedintele SNAP a mai spus că alte revendicări vizează eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiteri, problemă ce poate fi corectată prin adoptarea noii Legi a alarizării unitare, precum şi încheierea unui nou Acord Colectiv de Muncă, în condiţiile în care vechiul acord a încetat în mai 2016.

Protestatarii mai cer modificarea Statutului poliţistului şi a unor prevederi dintr-un ordin din 2008 al Ministerului Afacerilor Interne privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor. Preşedintele SNAP a precizat că Ordinul din 2008 trebuie modificat pentru ca acel timp în care poliţistul stă acasă, dar ştie că poate fi chemat oricând la muncă, să fie considerat timp de muncă şi să fie plătit corespunzător.