Sari la conținut

Carmen Dan, despre plata orelor suplimentare pentru angajaţii Ministerului de Interne

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan susţine că este necesară introducerea posibilităţii plăţii orelor suplimentare pentru angajaţii ministerului din operativ sau care desfăşoară activităţi cu caracter neprevăzut, mecanismul de plată a orelor suplimentare, dacă va fi aprobat, urmând să funcţioneze începând cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare vor fi plătite în luna iunie.

2018-02-07 Carmen Dan conferinta-3992 inquam photos george calin

FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Carmen Dan a făcut luni o declaraţie de presă în care a precizat că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai Guvernului s-a ajuns la concluzia ca orele suplimentare care nu pot fi recompensate cu timp liber - în special din cauza deficitului de personal - în următoarele 60 de zile după prestarea acestor ore, să fie plătite.

Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi dispusă de şeful ierarhic, în scris, fără a depăşi 180 de ore anual, în situaţii deosebite putând fi depăşit, dar nu mai mult de 360 de ore anual, spune ministrul.

„Conform discuţiilor purtate cu Ministerul Finanţelor Publice plata orelor suplimentare ar urma să se efectueze astfel încât să se încadreze într-o limită din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă. Pentru a respecta aceste prevederi, structurile MAI îşi vor adapta programul de lucru, încurajând formule ale acestuia care să asigure munca în ture/schimburi, astfel încât să fie respectat timpul liber corespunzător necesar angajaţilor pentru refacerea capacităţii de muncă”, explică ministrul de Interne.

Carmen Dan mai precizează că în perioada următoare structurile ministerului vor stabili care sunt tipurile de activităţi care necesită prezenţă operativă pentru rezolvarea unor situaţii deosebite, astfel încât acestea să fie prevăzute în Ordinul de Ministru care va reglementa funcţionarea acestui mecanism de plată a orelor suplimentare.

Astfel, dacă amendamentul va fi aprobat în Parlament, acest mecanism ar urma să funcţioneze începând cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare să poată fi plătite din luna iunie 2018, adică după parcurgerea acelui interval de 60 de zile cât ar fi legal pentru a se acorda timpul liber corespunzător.

De asemenea, Carmen Dan a spus că a discutat cu ministrul Justiţiei inclusiv pentru plata orelor suplimentare lucrate de personalul din penitenciare. În ceea ce priveşte salarizarea jandarmilor şi a poliţiştilor, ministrul de Interne a spus că trebuie să existe un echilibru, astfel că susţine acordarea indemnizaţiei de 10 la sută pentru jandarmii din grupele de intervenţie, care ar urma să intre în vigoare în aprilie, dacă acest amendament va fi aprobat de Parlament.

„Aş vrea să subliniez că sunt preocupată şi susţin orice demers de îmbunătăţire a salarizării personalului MAI însă nu trebuie să uităm că în acest minister nu sunt doar nevoi salariale, ci şi necesităţi privind dotările logistice, echipamente de protecţie, mijloace de mobilitate, reabilitarea sediilor, dar şi alte aspecte care contribuie şi ele la ceea ce înseamnă îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi eficientizarea muncii”, a mai spus Carmen Dan, amintind de achiziţia de autospeciale pentru structurile ministerului în valoare de 120 de milioane de lei.

Sursa: News.ro

Pe aceeași temă