Cartel Alfa amenință cu proteste: „Guvernul nu este interesat de problemele lucrătorilor români”

Data publicării:
bogdan hossu cartel alfa captura

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" arată vineri, într-un comunicat de presă, că Guvernul nu a făcut niciun demers până acum în vederea modificarii Legii 62/2011, a dialogului social, notează Mediafax.

Această lege, care a blocat negocierile colective şi a făcut aproape imposibilă reprezentarea salariaţilor de către sindicate, a fost adoptată în 2011 prin asumarea răspunderii de catre guvernul Boc, fără nicio dezbatere publică sau consens între partenerii sociali. Guvernul actual, deşi a promis şi a semnat un acord prin care s-a angajat că va aduce legislaţia la situaţia iniţială, corectând prevederile care prejudiciază salariaţii, acum pretinde consensul părţilor ca şi condiţie prealabilă modificării: toate sindicatele şi toate patronatele, autohtone sau multinaţionale. Este de fapt o strategie tipică de a întârzia la infinit nişte modificări pe care realitatea relaţiilor de muncă şi situaţia disperată a lucrătorilor români le reclamă ca extrem de urgente”, susţin reprezentanţii Cartel Alfa.

Sindicaliştii amintesc că de la adoptarea Legii 62/2011 nu a mai fost încheiat niciun Contract Colectiv de Muncă (CCM) sectorial şi, în plus, a fost eliminat Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel naţional (CCMUNN). În opinia sindicaliştilor, această situaţie a dus la reducerea dramatică a numărului de salariaţi acoperiţi de un contract colectiv, şi în consecinţă de drepturile şi clauzele pe care aceste contracte le conţineau.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri