Cât de săraci sunt românii. Peste 2 milioane de oameni trăiesc în case cu igrasie

Data publicării:
copil saracie bucuresti
FOTO: Shutterstock

Șapte milioane de români se află în risc de sărăcie. Cifra alarmantă vine de la Institutul Național de Statistică. Anul trecut, o treime din populaţie locuia în condiţii grele, în case cu pereţi mâncaţi de igrasie şi cu toalete în curte.

Tehnologia aproape că ne domină viaţa şi, deşi pare greu de crezut, anul trecut una din trei persoane din România nu a avut bunuri de folosință îndelungată. Adică maşină de spălat rufe, televizor color, telefon, calculator sau autoturism. Cei mai săraci români sunt în Oltenia şi Moldova, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Cifrele mai arată că peste 35% dintre români trăiesc în case în care există grave probleme. În aproape 30% dintre locuinţele din România nu există grup sanitar, iar în peste 27% nu există cadă sau duş. De asemenea, 11% din persoanele din ţara noastră trăiesc în locuinţe cu pereţi plini de igrasie sau cu podele deteriorate.

Încă şi mai grav e că aproape 3,9 milioane de persoane nu şi-au permis anul trecut să plătească chiria, ipoteca sau facturile lunare şi nici să mănânce carne o dată la două zile. De asemenea, doi din trei români nu au putut să-şi plătească o vacanță, iar unul din doi nu a putut face față unor situații neprevăzute.

Iar în timp ce oamenii de la putere se laudă cu creşteri economice record, viitorul copiilor din România pare tot mai fragil. 4 din 10 copii și 4 din 10 tineri se află în risc de sărăcie și excluziune socială.

La nivel european, România ocupă locul doi, după Bulgaria, la acest capitol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri