Cât trebuie să muncească românii pentru un pachet de țigări

Data publicării:
tigara fumat mediafax

Ţigările nu sunt deloc ieftine pentru români, mai ales după scumpirea de la 1 aprilie. Un pachet din categoria premium costă fix banii câştigaţi într-o oră şi 19 minute, adică 3,7 dolari. Dacă şi-ar cheltui tot salariul mediu numai pe acest viciu, un român şi-ar permite 126 de pachete de ţigări.

Majoritatea fumătorilor cumpără, însă, în medie un pachet de ţigări pe zi. Dacă tragem linie după o lună, cu banii pe cele 30 de pachete şi-ar putea plăti lejer o rată la bancă.

Extremele Albania și Elveția

Sunt, însă, şi ţări unde se munceşte mai mult decât la noi pentru acest viciu. Albanezii conduc de departe clasamentul: lucrează o oră şi 30 de minute ca să-şi permită un pachet. Urmează bulgarii, care pot cumpăra ţigările după o oră şi 20 de minute muncite, cu un minut mai mult decât noi, românii.

Lucrurile stau însă altfel în majoritatea ţărilor din Europa. Un pachet de ţigări nu înseamnă mai mult de câteva zeci de minute de muncă. Cel mai bine stau Elveţia şi Luxemburg, cu câte 15 minute pentru un pachet.

Diferenţele foarte mari de la o ţară la alta nu se explică prin prisma preţului, ci a puterii de cumpărare. Practic, costul unui pachet de ţigări este mic în România faţă de alte ţări europene. Cu 3,7 dolari pachetul, ocupăm locul 32 într-un clasament cu 50 de ţări.

Cele mai scumpe ţigări se găsesc în Norvegia, costă de patru ori mai mult decât la noi. La polul opus se află Belarus, cu aproximativ un dolar pachetul de ţigări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri