„Catalog imobiliar”. Românii care și-au luat case în fază de proiect nu pot primi banii înapoi

Data publicării:
apartament mfax-1

Păgubiţii sunt ultimii care primesc bani în cazul în care se valorifică vreunul din bunurile dezvoltatorilor, dar de cele mai multe ori nici măcar acest lucru nu se întâmplă. 

Peste o mie de români fac eforturi să-şi recupereze banii plătiţi pentru apartamentele în care nu au apucat să locuiască vreodată. Pentru că le-au cumpărat înainte să fie gata, executorii nu au ce bunuri să valorifice pentru a returna oamenilor măcar o parte din pagubă.

„Ei sunt într-o situație ingrată, au o calitate care nu este protejată de legea insolvenței. Banii cash nu pot să-i recupereze, că n-au de unde, se văd niște betoane, niște structuri. Succesiunea în care se distribuie anumite sume obținute din valorificarea unor active în procedura insolvenței este următoarea: creditorul garantat, care de regulă e banca, poate fi și Fiscul, ANAF, după care vin salariații debitoarei, unde este cazul, vin bugetarii și abia pe a patra poziție sunt acei creditori chirografari”, a explicat Remus Borza, specialist în insolvenţe.

Tot în pierdere ies şi cei care se pot muta, teoretic, în noile clădiri. Trebuie să achite locuinţa la valoarea din anii de boom imobiliar, când au semnat antecontractul, iar preţurile erau atunci şi cu 70 % mai mari ca acum.

Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi urmări mâine în emisiunea „Catalog imobiliar”, de la 10.30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri