Cazarea în căminele din ţară: Câte locuri au universităţile din marile oraşe şi care sunt preţurile pentru studenţi

Data publicării:
camine studenti-1

BRAŞOV: Peste 4.200 de locuri în căminele studenţeşti, la preţuri între 170 şi 270 lei pe lună

Studenţii de la Universitatea „Transilvania” din Braşov au la dispoziţie peste 4.200 de locuri de cazare în cele 13 cămine studenţeşti, preţul mediu pentru un loc bugetat fiind de 170 de lei pe lună, cu aproximativ 12 la sută mai mare faţă de anul trecut.

La Universitatea ”Transilvania“ vor studia peste 20.000 de studenţi, aproximativ 6.500 dintre aceştia fiind din afara judeţului. O parte dintre cei care vin din afara judeţului nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi un loc în cămin, iar alţii preferă să stea în chirie, astfel că aproximativ 5.000 de studenţi depun, de obicei, cereri de cazare.

În ceea ce priveşte preţurile pentru cazare, acestea au crescut în medie cu 12 la sută pentru studenţii la locurile bugetate, preţul mediu fiind de 170 de lei pe lună, şi cu 22 la sută pentru studenţii la locurile cu plată, respectiv 270 de lei pe lună, potrivit Mediafax.

Priam etapă de repartizare a locurilor de cazare va avea loc sâmbătă şi duminică pentru studenţii din anul I, masteranzi şi doctoranzi, iar în perioada 29-30 septembrie este programată cazarea studenţilor din ceilalţi ani.

În 2 octombrie, conducerile faultăţilor vor face o analiză a locurilor rămase libere şi vor organiza o nouă repartizare, care se va desfăşura în perioada 3-4 octombrie.

CLUJ: Aproximativ 12.000 de locuri în cămine oferite studenţilor

Universităţile de stat din Cluj-Napoca pun la dispoziţia studenţilor aproximativ 12.000 de locuri de cazare în cămine, în camere cu două sau mai multe locuri, dar şi în apartamente în care condiţiile sunt „ca acasă”, tarifele lunare situându-se între 100 şi 280 de lei, la fel ca anul trecut.

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, oferă 5.204 locuri de cazare în 17 cămine, cazările începând vineri dimineaţă pentru studenţii de anul I.

Tarifele pentru anul universitar 2014 - 2015 au rămas nemodificate faţă de cele de anul trecut şi sunt cuprinse între 100 de lei pe lună în cameră cu cinci paturi cu baie comună pe palier şi 250 de lei pe lună în cameră cu două paturi, cu baie şi bucătărie.

UBB are înscrişi circa 40.000 de studenţi.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) dispune de 4.808 locuri de cazare în şapte cămine în campusurile din Observator şi Mărăşti.

Cazarea în căminele UTCN este cuprinsă între 110 şi 155 de lei, în funcţie de camere, tot la nivelul anului trecut.

UTCN are înscrişi circa 20.000 de studenţi, din care 9.000 sunt din afara Clujului.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), unde învaţă circa 6.000 de studenţi, pune la dispoziţia studenţilor 1.338 locuri de cazare în cinci cămine, cu acces gratuit la internet şi televiziune prin cablu.

Tarifele au rămas aceleaşi ca şi anul trecut şi sunt cuprinse între 105 lei şi 195 de lei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), unde sunt înscrişi peste 6.200 de studenţi, oferă 550 de locuri de cazare în şase cămine studenţeşti din complexurile Haşdeu şi Observator, în camere cu două până la patru paturi.

Tarifele sunt cuprinse între 130 de lei în cameră cu patru paturi şi baie pe hol şi 280 de lei în camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie incluse, la fel ca anul trecut.

Universitatea de Arte şi Design (UAD), unde învaţă circa 1.000 de studenţi, oferă cele mai puţine locuri de cazare dintre universităţile clujene - 75 - în două cămine, pe str. Albac şi Al. Vaida - Voevod, tarifele fiind cuprinse între 120 şi 170 de lei.

SUCEAVA: Locurile în cămine, insuficiente, deşi numărul cererilor de cazare a scăzut

Doar jumătate din numărul cererilor de cazare în cămine la Universitatea „Ştefan cel Mare” pot fi onorate, chiar dacă numărul solicitărilor depuse în noul an universitar a scăzut faţă de anul precedent, tarifele de cazare rămânând la acelaşi nivel.

Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Ştefan Purici, a arătat că, potrivit unui raport al MEN, din anul universitar 2007-2008 numărul total al studenţilor din învăţământul superior din ţară s-a redus la aproape jumătate, precizând că la universitatea suceveană erau înmatriculaţi în total aproximativ 11.000 de studenţi în anul 2008, iar numărul acestora a ajuns acum la aproximativ 9.000 de studenţi.

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava dispune de 1.100 de locuri de cazare în spaţiile proprii, iar alte 200 de locuri sunt asigurate în cămine ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar sucevene în baza parteneriatelor încheiate de universitate cu unităţile liceale din municipiul Suceava.

Profesorul a precizat că tarifele de cazare diferă de la un cămin la altul, în funcţie de numărul locurilor din cameră, dar şi de dotările de care dispun, explicând că studenţii beneficiază în camerele căminelor din campusul universitar de conexiune la internet, acces la TV, frigider, băi proprii, dar şi acces la oficii destinate preparării hranei.

TIMIŞOARA: Peste 12.000 de locuri în cămine pentru studenţi. Tarifele, între 65 şi 300 de lei

Peste 12.000 de locuri de cazare în cămine sunt puse la dispoziţia studenţilor de cele patru universităţi de stat din Timişoara, tarifele lunare fiind cuprinse între 65 şi 300 de lei, la acelaşi nivel ca anul trecut.

În cele zece cămine ale Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) sunt disponibile 2.700 de locuri. Cereri au fost mai multe, astfel că 40 la sută din studenţii care au solicitat loc în cămin vor fi nevoiţi să îşi caute locuinţe cu chirie. Taxele sunt cuprinse între 65 şi 100 de lei, în funcţie de condiţii şi de numărul de studenţi dintr-o cameră.

La Universitatea „Politehnica” din Timişoara (UPT) toţi studenţi care solicită loc de cazare în cămin, vor primi, în condiţiile în care în cele 16 cămine ale instituţiei de învăţământ superior sunt disponibile peste 5.500 de locuri.

Fiecare cameră de cămin are mobilier, cablu TV şi internet, iar tarifele variază între 95 şi 160 de lei pe lună, la fel ca anul trecut.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara are şapte cămine cu 2.500 de locuri, toate cererile studenţilor de cazare fiind rezolvate.

Studenţii care au intrat pe locurile fără taxă vor plăti 300 de lei pentru un loc de cazare în cămin, iar studenţii de pe locurile bugetate vor plăti 75 de lei.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVBT) dispune de 1.400 de locuri în cele cinci cămine situate în campusul de lângă universitate, la ieşirea din Timişoara spre Arad. Deocamdată, cererea a fost mai mică decât oferta, fiind înregistrate 1.300 de cereri de cazare în cămine.

Tarifele de cazare sunt la fel ca anul trecut, fiind cuprinse între 50 şi 300 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri